Annonse

Stillehavsøstersen invaderer Vestlandet

Den svartelistede stillehavsøstersen har de siste årene spredt seg i rekordfart langs kysten i Sør-Norge.

Publisert

Denne artikkelen er over fem år gammel.

De sylskarpe østersene truer strandliv og økosystem i områdene som blir invadert. Nå ventes det at arten vil etablere seg for fullt på Vestlandet, melder NRK.

Miljødirektoratet har ved hjelp av nye datamodeller beregnet områdene hvor denne østersen kan spre seg til. De peker på 25 områder i Rogaland, 16 i Hordaland og ett i Sogn og Fjordane hvor det er sannsynlig at den vil etablere seg permanent.

– Det er bare et spørsmål om tid før stillehavsøstersen vil spre seg nordover, sier seniorrådgiver Egil Postmyr i direktoratet.

Stillehavsøstersen er i utgangspunktet en fremmed art for norsk natur, og regnes som en trussel mot det naturlige miljøet og økosystemene langs kysten.

– Fremmede arter som stillehavsøstersen er en av de verste truslene mot biologisk mangfold langs kysten vår, sier Postmyr.

Østersarten fortrenger andre arter som flatøsters og blåskjell i områdene den etablerer seg i. Den er derfor ført opp på Artsdatabankens Fremmedartsliste i kategorien svært høy risiko.

I tillegg oppleves stillehavsøstersen som plagsom for mennesker.

– Stillehavsøstersen ødelegger blant annet badestrender. Å tråkke på den er som å tråkke på barberblad, sier seniorrådgiveren.

Powered by Labrador CMS