Test av Panasonic Lumix DMC-FZ300

Test av Panasonic Lumix DMC-FZ300

Allsidig jaktkamera

Et jaktkamera bør ha både god tele for nærbilder av vilt, og nok vidvinkel til jaktsituasjonene. Det er flere superzoom-kameraer som leverer langt mer forstørrelse, men Panasonic FZ300 med 25 til 600 mm objektiv er et praktisk kompromiss mellom lysstyrke, vekt og forstørrelse.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel. Informasjonen som fremkommer kan være utdatert.

Zoomområdet dekker det meste du trenger for praktisk foto- og filmoppgaver i terrenget. Det lyssterke objektivet fra Leica holder blender 2,8 gjennom hele zoomområdet. Det gir god uttelling i lukkerhastigheten, særlig i full zoom. Sammen med en svært aktiv elektronisk billedstabilisator er det derfor mulig å ta klare bilder på frihånd med 600 mm objektiv selv i overskyet vær.

Linsa strekker seg ut mot små motiver langt borte.
Linsa strekker seg ut mot små motiver langt borte.

Betjeningshjulet har både profesjonelle og automatiserte innstillingsvalg, der både «pek og knips»- bilder og mer eksperimentelle opptak er mulig. Også menyen inneholder en rekke valgmuligheter. De elektroniske hjelpemidlene er mange.

Variert autofokus med inntil 49 målepunkter, mange forskjellige HDR-valg (sammenstilling av flere eksponeringer) og serieopptak med 12 bilder pr sekund er bare noen få av mulighetene. Kameraet har en stor innebygd søker for oss med lesebriller, i tillegg til en vridbar berøringsskjerm for selfies og makrobilder. Det gummierte grepet for høyrehånden gir god kontroll med kameraføringen.

Bildet av den enslige reinskalven som kaller på mora si, tok jeg på frihånd med FZ300 under reinsjakta i fjor.
Bildet av den enslige reinskalven som kaller på mora si, tok jeg på frihånd med FZ300 under reinsjakta i fjor.

Kameraet tar bilder med god oppløsning og kvalitet. Billedbrikken er av den minste typen som kjennetegner et kompaktkamera. Den gir likevel stor nok oppløsning for vanlig bruk. I tillegg kan den ta bilder i RAW-format som gir mulighet for aktiv redigering for den interesserte. Video i 4K HD gir skarpe og klare filmer, med innstillingsmuligheter for enhver situasjon.

En av de beste egenskapene er at kameraet er både sprut- og støvsikkert. Det tåler derfor å bli håndtert i regnvær. Det er det ikke mange kameraer i denne kategorien som gjør. Å kunne bruke kameraet en regnværsdag utvider både motivvalget og bruksområdet.

Panasonic FZ300 er et kamera som har de rette kompromissene for et allsidig jaktkamera. Det har nå fast plass i topplomma på jaktsekken min.

Panasonic Lumix DMC-FZ300

Superzoom kompaktkamera. Sprutsikker kapsling. Leica objektiv med brennvidde 25-600 mm (24 x forstørrelse), og blender 2,8. Skjermstørrelse 3 tommer. Batterikapasitet 380 bilder. Overføring av bilder via Wi-fi.

Vekt: 691 gram

Størrelse: 131.6 x 91.5 x 117.1 mm.

Bildesensor: 1/2,3 tommer

Oppløsning: 12.1 Megapixler.

Hastighet: 12 bps i full oppløsning, 30 bps i 4K.

Nærgrense makro: 1 cm

ISO: 6400

Leverandør: Panasonic Norge

Pris: kr 4490,-

Karakter: 6