Annonse

NJFF kritisk til at ulvejakta stanses

Lisensjakt på ulv skulle startet søndag, men nå er den utsatt i deler av Hedmark fordi en genetisk viktig ulv har forvillet seg ut av ulvesonen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel.

I november ble en ulv som ble betegnet som genetisk viktig flyttet inn i ulvesonen, nærmere bestemt Kongsvinger-traktene.

Nå har ulven flyttet seg ut av ulvesonen, og til en region hvor det etter planen skal felles 12 ulv i år.

Dermed har Fylkesmannen stanset ulvejakta i området. Ulven ansees som genetisk viktig fordi den er finsk-russisk og dermed kan tilføre nye gener til en innavlet norsk ulvestamme.

– Vi mener at det legges kjelker i veien for en effektiv ulveforvaltning i tråd med Stortingets intensjoner. Stortinget har vært tydelige på at jegerne har en rolle å spille i en aktiv ulveforvaltning. Delaktighet skal bidra til konfliktdemping og en god og lokalt forankret forvaltning. Nå opplever vi at jegerne nok en gang blir spilt av banen av miljøforvaltningen i 12. time, sier leder i Norges Jeger- og Fiskerforbund (NJFF), Knut Arne Gjems, i en pressemelding.

Vil møte ministeren
Gjems mener at man kunne unngått at den viktige ulven ble felt ved å holde løpende kontakt med jegerne. Ulven er GPS-merket.

– Skal vi lykkes med ulveforvaltningen må det utvises tillit til aktørene, og ikke minst en forståelse og respekt for den frivillige innsats som legges ned av mange jegere. Nå er situasjonen unødvendig tilspisset, og det er vitterlig ikke jegernes skyld, sier Gjems.

Gjems varsler at de vil be om et møte med miljøvernminister Ola Elvestuen på mandag.

– Redusert risiko
Miljøvernminister Ola Elvestuen sier til NRK at han mener de reduserer risikoen for å felle viktig ulv ved å utsette jakta.

– Vi endret i vår lisensfellingsperioden utenfor ulvesonen. En av grunnene var at genetisk verdifulle ulver fra Finland og Russland oftest dukker opp om høsten slik vi så i Engerdal i høst. Den skandinaviske ulvebestanden har høy grad av innavl, sier Elvestuen.

– Ved å utsette starten for lisensfellingen til nærmere jul, har vi redusert risikoen for å felle genetisk verdifull ulv, sier han.

Powered by Labrador CMS