Annonse

Norge slutter seg til globalt mål om artsmangfold – vil prøve å nå målet innenlands

30 prosent av land- og havområdene på jorda skal vernes og bevares innen 2030. Dette målet slutter Norge seg nå til, ifølge kunnskapsminister Guri Melby (V).

Denne artikkelen er over ett år gammel.

Det vil Melby kunngjøre i sin ledertale til Venstres landsmøte fredag ettermiddag. Målet blir det Norge skal forhandle om under toppmøtet for biologisk mangfold i Kina 11.–24. oktober.

– Regjeringen tar nå en tydelig posisjon på vern av natur og slutter seg til den ambisiøse alliansen som vil få til omfattende vern av naturen globalt, sier Melby til Venstres landsmøte.

Melby understreker at målet er at Norge skal bidra til vern på hjemmebane, men samtidig er det foreløpig ingen konkrete planer for hvordan det skal skje.

– Etter toppmøtet i Kina vil vi komme tilbake med en konkret plan for den videre oppfølgingen i Norge, sier Melby til NTB.

Det var under One Planet-toppmøtet i januar at Frankrikes president Emmanuel Macron kunngjorde at om lag 50 land har forpliktet seg til å verne 30 prosent av planeten det neste tiåret. Slik skal man hindre utryddelsen av arter og demme opp for klimaendringene.

Den gangen sa statssekretær Ingvild Stub (H) ved Statsministerens kontor til NTB at regjeringen vurderte om Norge skulle støtte opp om dette målet. Nå er avgjørelsen tatt.

– Vi skal ikke bare løse klimakrisen, men også naturkrisen. Tap av natur er en av de største internasjonale krisene verden står overfor, og den eneste veien til å løse dette er gjennom internasjonalt samarbeid, sier Melby.

Hun legger til at arbeidet fra regjeringens side allerede er i gang.

– Vi er tydelige på at vi forplikter oss på dette nå og har alt startet på deler av arbeidet gjennom stortingsmeldingen på marint vern, hvor vi skal sette ned arbeidsgrupper som skal komme med konkrete forslag til hvordan vi tar dette videre, sier Melby.

Powered by Labrador CMS