Annonse

Miljødirektoratet vil stenge sjølaksefisket i fem år og stenge en rekke elver

Villaksen er under stadig press. Nå foreslår Miljødirektoratet betydelige reduksjoner i sjølaksefisket over hele landet, samt fem års fiskeforbud. I tillegg vil de stenge alle vassdrag hvor fangstrapportering mangler.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel.

– For å følge føre var-prinsippet slik KLD har bedt oss om, og hindre overfiske av bestander vi har liten kunnskap om, foreslås det å ikke åpne for fiske i over 500 vassdrag med manglende fangstrapportering, sier Ellen Hambro, direktør for Miljødirektoratet.

I en rekke, hovedsakelig mindre, vassdrag har vi lite eller ingen kunnskap om tilstanden for bestandene. Dette skyldes blant annet manglende fangstrapportering. Det er krav i lakseloven om at grunneierne i laksevassdrag skal organisere seg og rapportere fangst, sier Hambro.

Vurderer stenging i sjø

– Lav sjøoverlevelse, klimaendringene og påvirkning fra lakselus gjør at vi ser behov for begrensninger i sjølaksefisket, der slike bestander inngår, sier Ellen Hambro, direktør for Miljødirektoratet.

Miljødirektoratet har sendt forslag til nye bestemmelser for fisket etter laks, sjøørret og sjørøye fra 2021 på høring. Klima- og miljødepartementet ga allerede i januar føringer om blant annet anvendelse av føre-var-prinsippet og å vurdere å stenge sjølaksefisket.

– Reguleringene skal bidra til å sikre et høstbart overskudd også i framtiden. Slik situasjonen er, ser vi dessverre behovet for å legge en del begrensninger på muligheter for fiske i både sjø og elv de neste fem år for å sikre dette, sier Hambro.

Sjøsamiske områder

Klima og miljødepartementet har også bedt Miljødirektoratet vurdere reguleringene opp mot urfolksrettigheter i sjøsamiske områder ettersom hensynet til flere av bestandene langs Finnmark og Kvænangen tilsier behov for redusert beskatning i sjøfisket.

Fiske etter villaks i sjø er i utgangspunktet forbudt, men det kan åpnes for slikt fiske når en laksebestand har et høstbart overskudd. Etter dagens fiskeregler åpnes det for laksefiske med stående redskap i mange områder, men lovlig fisketid er begrenset.

Les mer om føringene på KLDs nettsider

Les mer om reguleringsprosessen her

Se hele forslaget til nye bestemmelser på høringssiden

Powered by Labrador CMS