Annonse
Vi har testet lina Fireline Ultra 8 i to sesonger. Dette er et godt og slitesterkt fiskesnøre.
Vi har testet snella Shimanos Stradic 3000 i to sesonger med den samme 0,17mm lina Fireline Ultra 8 – uten et eneste snørebrudd eller synlig slitasje. Vi kan bekrefte Berkleys løfte om økt slitasjestyrke. Resultater fra slitasjetesten blir publisert på våre nettsider.

Test av Fireline Ultra 8

Bærer arven videre

Det har vært en voldsom utvikling på fletteliner det siste tiåret. Nå har Berkley, med sin Fireline Ultra 8, laget den beste allroundlina på markedet.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel.

Kongen på haugen gjennom alle tider – Berkleys legendariske Fireline – angripes av nye liner med ny teknologi fra alle hold. Naturlig nok svarer giganten, men hvordan skal en så overlegen line forbedres ytterligere? Og er den virkelig blitt nær fire ganger mer slitesterk?

Vi har testet den runde og kompakte lina med åtte kordeler gjennom to sesonger. Alle fargene og et bredt spekter av dimensjoner har blitt testet under ulike fiskeformer, fra hav- til lett ferskvannsfiske.

Mest fokus har vi gitt en sort 0,17mm line, som vi la på en kvalitetssnelle fra Shimano og fulgte med argusøyne i to år. Avslutningsvis utførte vi en omfattende knute- og slitasjetest med allroundtykkelsen 0,20mm i fargene sort og crystal fra både Ultra 8 og den originale Classic-serien.

Slitasjetesten ble gjort over et 20 cm bredt 800 kornet sandpapir. Knutetesten utførte vi med digitalvekt med en enkel palomarknute, populært kalt Firelineknuten. Slitasjetesten gjennomførte vi ti ganger og knute-testen tre ganger på hver av de fire snøre- og fargevariantene. Snittverdiene ble så sammenlignet.

Vi valgte fargene sort og crystal siden sort tradisjonelt er mindre slitasjesterk enn grønn og crystal. Slitasjemessig er disse to derimot ganske like, og ser vi bort fra at crystal er transparent og derfor ganske unik, antas den og grønn å gi ganske like testresultater – og for å spare tid i den ellers omfattende testen, kuttet vi ut grønn.

Etter flere hundre testdrag og to hele fiskesesonger, er tallenes tale og våre erfaringer klare: Ultra 8 har forbedret Fireline på alle punkter. Den er blitt litt sterkere, men ikke mye. Det er likevel to ankepunkt man skal være klar over. Ultra 8 lager mer lyd i stangringene enn de fleste fletteliner, noe som kan være litt forstyrrende. I tillegg er lina stivere enn de fleste, men blir smidigere etter noen fisketurer.

Der Fireline er god, er den best og uten konkurrenter. Det vitner om en unik byggeprosess, som ingen har villet eller klart å kopiere. Den funger til alle fiskeformer, men gir ikke nødvendigvis den følelsen alle foretrekker. Prismessig finnes det også langt rimeligere alternativer, som eksempelvis Classic, som har gått ned i pris.

Skal du ha en trygg og god allroundline, som varer ekstremt lenge og er brutalt sterk i knuter og på slitasje, finner du neppe noe bedre enn Ultra 8. I hvert fall ikke denne sesongen.

Fireline Ultra 8:

Åttetråders varmebehandlet multifilament av typen Micro Dyneema PE-fiber fletteline.

Lina er flettet med åtte kordeler for å gi en rund og glatt profil. Leveres i spoler av 150, 300 og 1800 m. Eksempelvis skal 0,12mm tåle 7,2 kg og 0,39mm 29,1 kg.

Leveres i str. 0,10/ 0,12/ 0,15/ 0,17/ 0,20/ 0,25/ 0,32/ 0,39mm.

Pris: fra kr 299,-

Leverandør: Pure Fishing Norge, tlf. 23 23 40 00, www.purefishing.no

Karakter: 6

Powered by Labrador CMS