– Katastrofalt for miljøet

– Sjøørret som oppdrettsfisk er muligens et nytt «eventyr» for industrien, men kan bli en ny katastrofe for miljøet!
01. februar 2022

Slik reagerer sportsfiskeprofil Asgeir Alvestad (bildet), som framhever at sjøørreten allerede er under stort press. Dette nettopp fordi oppdretterne først og fremst tenker profitt. 

Alvestad sier sjøørretbestanden er svært svekket og nærmest utradert der hvor anleggene står tettest på Vestlandet og nordover. Resultatet er fiskeforbud i store områder, både i sjø og vassdrag.  

– Sjøørreten er sterkt utsatt for lakselus og lokale forurensninger. Hvis vi i tillegg får rømt oppdrettsørret som blander seg med de ville stammene, vil det gjøre uopprettelig skade. Det er derfor helt avgjørende at man tar hensyn til livet under vann.  

Alvestad framhever at de største oppdrettsaktørene klart har signalisert at de ikke vil flytte produksjonen til lukkede anlegg, eller ta grep som stopper forurensningen. 

– Ansvaret for å gjøre produksjonen mer bærekraftig ligger hos politikerne. Det må stilles krav om at all produksjon må inn i lukkede anlegg, og vi må ha oppdrettsfrie soner. 

Emneord: 

Siste fra Fiske

Dølisjøen i Sør-Odal bød på fine forhold på NM-dagen. Foto: Atle Skjelde
NM Meite

Strengelsrud kapret gullet

Tommy Strengelsrud (49) fra SFK Raufjøringen klatret til topps på seierspallen, da NM-tradisjonelt meite gikk av stabelen på Dølisjøen i Sør-Odal.
Vi har testet denne dispenseren for agnstrikk fra Inova. Foto: Tommy Egra
Orden i strikkesakene

Test av Inova Bait Binder

Agnstrikk er et godt hjelpemiddel for havfiskere. Denne dispenseren gir deg enklere påsurring og hindrer søl på rullen.
Ingen av elvene på Vestlandet kan vise til en sjøørretbestand i svært god tilstand. Her «nattjakt» i Eio, i bunnen av Hardangerfjorden. Foto: Atle Skjelde

Sjøørretens anadrome levemåte kan forsvinne

Situasjonen er alvorlig både for villaksen og sjøørreten, men hva skjer hvis det ikke skjer noe?

På forsiden nå