Færder nasjonalpark ble åpnet i 2015 for å bevare et større naturområde. Likevel pågår det utbredt yrkesfiske med bunntråling i området. Foto: dreamnordno/iStockphoto

Utbredt fiske i vernede havområder i Norge

I flere av havområdene som Norge har vernet, pågår det til dels utbredt fiske. Dette mener Havforskningsinstituttet strider mot internasjonale regler.
13. april 2021

Blant fiskeaktiviteten som pågår i vernede norske farvann, er bunntråling, noe som kan ødelegge havbunnen i mange år og fører til enorme klimagassutslipp, melder  NRK.

Ifølge internasjonal standard kan ikke områder det bunntråles i kalles vernet i det hele tatt, ifølge en rapport fra Havforskningsinstituttet.

– Vi sender et feil signal om hvor godt Norge beskytter sine hav og kystområder. Vi må være mer ærlige. Norge har på langt nær så strengt vern som vi kommuniserer internasjonalt, sier forsker Alf Ring Kleiven ved Havforskningsinstituttet.

En gjennomgang NRK har gjort viser at det er lov å fiske i alle Norges vernede havområder. 

Miljødirektoratet mener likevel de har rapport verneområdene i den kategorien som beskriver vernet best, og at inngrepsvernet er ganske strengt.

Klima- og miljødepartementet opplyser at de ikke har rukket å studere rapporten fra Havforskningsinstituttet, men utelukker ikke at de må vurdere om ting kan gjøres annerledes.

Les også dokumentaren 100 års overfiske årsak til kollaps.

Siste fra Fiske

Brosme – havabbor – piggvar:

Tre gourmetfisker alle kan fange

Lyst til å imponere gode venner med et himmelsk fiskemåltid i sommer? Vi har plukket ut tre salte favorittarter, som garantert gir suksess på en varm tallerken.

Surna får mer vann

Surna på Nordmøre er det første av landets 53 nasjonale laksevassdrag som har gjennomført revisjon av vannkraftkonsesjonen. Elva får nå mer vann og riktigere vanntemperatur. – Dette er vi fornøyd med, sier Georg Solem, leder i elveeierlaget.

Bred støtte til Tana-fredningen

I sommer forbys alt fiske i Tanavassdraget, landets i særklasse største og viktigste lakseelv. Stengningen støttes av både lokale og tilreisende sportsfiskere.

På forsiden nå