Færder nasjonalpark ble åpnet i 2015 for å bevare et større naturområde. Likevel pågår det utbredt yrkesfiske med bunntråling i området. Foto: dreamnordno/iStockphoto

Utbredt fiske i vernede havområder i Norge

I flere av havområdene som Norge har vernet, pågår det til dels utbredt fiske. Dette mener Havforskningsinstituttet strider mot internasjonale regler.
13. april 2021

Blant fiskeaktiviteten som pågår i vernede norske farvann, er bunntråling, noe som kan ødelegge havbunnen i mange år og fører til enorme klimagassutslipp, melder  NRK.

Ifølge internasjonal standard kan ikke områder det bunntråles i kalles vernet i det hele tatt, ifølge en rapport fra Havforskningsinstituttet.

– Vi sender et feil signal om hvor godt Norge beskytter sine hav og kystområder. Vi må være mer ærlige. Norge har på langt nær så strengt vern som vi kommuniserer internasjonalt, sier forsker Alf Ring Kleiven ved Havforskningsinstituttet.

En gjennomgang NRK har gjort viser at det er lov å fiske i alle Norges vernede havområder. 

Miljødirektoratet mener likevel de har rapport verneområdene i den kategorien som beskriver vernet best, og at inngrepsvernet er ganske strengt.

Klima- og miljødepartementet opplyser at de ikke har rukket å studere rapporten fra Havforskningsinstituttet, men utelukker ikke at de må vurdere om ting kan gjøres annerledes.

Les også dokumentaren 100 års overfiske årsak til kollaps.

Siste fra Fiske

Dølisjøen i Sør-Odal bød på fine forhold på NM-dagen. Foto: Atle Skjelde
NM Meite

Strengelsrud kapret gullet

Tommy Strengelsrud (49) fra SFK Raufjøringen klatret til topps på seierspallen, da NM-tradisjonelt meite gikk av stabelen på Dølisjøen i Sør-Odal.
Vi har testet denne dispenseren for agnstrikk fra Inova. Foto: Tommy Egra
Orden i strikkesakene

Test av Inova Bait Binder

Agnstrikk er et godt hjelpemiddel for havfiskere. Denne dispenseren gir deg enklere påsurring og hindrer søl på rullen.
Ingen av elvene på Vestlandet kan vise til en sjøørretbestand i svært god tilstand. Her «nattjakt» i Eio, i bunnen av Hardangerfjorden. Foto: Atle Skjelde

Sjøørretens anadrome levemåte kan forsvinne

Situasjonen er alvorlig både for villaksen og sjøørreten, men hva skjer hvis det ikke skjer noe?

På forsiden nå