Forsker Bjørn Florø-Larsen ved Veterinærinstituttet håper på din hjelp til å få inn skjellprøver av all avlivet fisk i sommer. Foto: privat

Ta skjellprøver i sommer

Dagens analysemetoder kan hente ut stadig mer informasjon av fiskeskjell.
24. juni 2020

Eksempelvis sporing av vandringer (isotoper), effekt av genetisk innblanding, sporing av rømt oppdrettsfisk (DNA & grunnstoffanalyser) og ulike vekstanalyser.

Det krever kun en skjellkonvolutt med fiskens data, med tilhørende skjell nappet ut fra fisken. Skjell er vår mest verdifulle informasjonsbærer for laks, om man inkluderer den enkle logistikken, enkel lagring og lave kostnader.

Likevel samler vi kun inn en brøkdel av denne ressursen. Da er det greit å minne om at dagen i dag er historie i morgen, også for laksen.

Siste fra Fiske

En tredel av strandsonen er utilgjengelig for folk flest

Hus, veier og jordbruk beslaglegger 30 prosent av strandsonen i Norge og begrenser tilgangen for allmennheten.
Kronikk:

Veistopp for sjøørreten

Sjøørretens tilstand viser at Norge er langt unna vannforskriftens mål om god økologisk tilstand i alle vannforekomster. Oppsatte veisperringer for sjøørretens frie vandring er en av hovedårsakene.
Fiskertips:

Multiplikatorsneller for kasting

Etter noen tiår i skyggen av haspelsnellene, øker multiplikatorene i popularitet. Kanskje ikke så rart, for på enkelte områder har de kompakte snellene fortreffelige egenskaper.

På forsiden nå