Annonse

Over ti tonn pukkel­laks fisket i år

For første gang har fisket av den uønskede arten pukkellaks blitt rapportert. I den ordinære sesongen ble det fisket 10,5 tonn av den.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel.

Det viser tall for sjøfiske som Statistisk sentralbyrå(SSB) la fram fredag.

9,6 tonn ble fisket i Finnmark og 0,6 tonn i Troms. Samtidig er det rapportert fangst av pukkellaks så langt sør som i Rogaland. Det er også fanget slik laks i Sogn og Fjordane, Møre og Romsdal, Trøndelag og Nordland.

Pukkellaks er en stillehavslaks som ble sett ut på Kolahalvøya fra 1956 til 1998. Den spredte seg først til de nordlige elvene i Norge, og det er nå påvist selvreproduserende bestander. Arten er ikke ønsket i Norge.

Skremmende
Dette er en uønsket art som kan forårsake stor skade. Trusselen fra pukkellaks anser vi som like skummel som Gyrodactylus salaris. Russiske, finske og norske forskere har advart om effekten på den atlantiske laksen hvis pukkellaksen etablerer seg, sa fylkessekretær Linda Hølvold i NJFF Finnmark, til Jakt & Fiske.

Tidligere trodde man pukkellaksen kun benyttet seg av de nedre delene av elvene for å gyte. I dag vet man at dette ikke stemmer – pukkellaksen etablerer seg gjerne i nedre deler av vassdragene først. Så sprer den seg oppover.

Mangler kunnskap
I en rapport utført av norske forskere i år (Sandlund et. al 2019) konkluderer man med at effekten av pukkellaks-invasjonen på norske bestander av vill laksefisk ikke kan beregnes på grunnlag av dagens kunnskap. Pukkellaksens tidligere gytetid er en fordel for norsk villfisk. Samtidig kan pukkellaksen være veldig aggressiv på gyteplassene, og man kan derfor ikke utelukke negative effekter på innfødt villfisk.

Powered by Labrador CMS