Annonse

Verdens nest største fisk observert 43 ganger ved norskekysten

Havforskningsinstituttet har fått inn 43 meldinger om at folk har observert haien brugde langs norskekysten.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel.

I vår ba forskerne om at folk som hadde observert brugde, meldte fra om det.

– Brugde er verdens nest største fisk, men vi vet dessverre altfor lite om denne haiarten, sier havforsker Claudia Junge ved Havforskningsinstituttet.

Instituttet har fått meldinger om 43 observasjoner. 28 av dem er gjort i år. Haien er observert både langs kysten og til havs, men de fleste meldinger gjelder observasjoner langs kysten.

Det er meldt om ni observasjoner i Nordland og Møre og Romsdal, mens det er fire meldinger fra Troms og to fra Hordaland, Trøndelag og Finnmark.

Mannskap på fartøy eller oljeplattformer har sett brugde til havs.

– Det kan hende at ei brugde som er observert i Nordsjøen eller Norskehavet også kan ha blitt sett ved kysten samme år. Likevel er alle meldingene svært nyttige, blant annet fordi de sier noe om vandringsmønsteret til brugda, sier hun.

Forskerne vet lite om hvordan brugda vandrer og lurer på om de som kommer til Norge i sommerhalvåret oppholder seg ved Storbritannia og Irland om vinteren.

Brugda (cetorhinus maximus) er den største haien som lever i norske farvann. Det er den nest største fisken i verden etter hvalhaien. Brugda kan bli inntil elleve meter lang og kan veie opptil sju tonn. Brugda er ufarlig for mennesker og spiser dyreplankton. Fiskens gap kan bli nesten én meter bredt og brukes til å filtrere sjøvann.

Det antas at brugda kan leve i omtrent 50 år.

Powered by Labrador CMS