Oppdretts­selskap dømt til å betale bot etter fiskedød

Et oppdrettsselskap i Vestvågøy i Nordland er dømt til å betale en bot på 700.000 kroner etter at 50 prosent av fisken døde.
18. januar 2019

Selskapet straffes fordi det ikke fikk gjennomført helsekontroll eller varslet Mattilsynet om fiskedøden, som skjedde i forbindelse med avlusing i oktober 2014. Dommen falt i Hålogaland lagmannsrett, opplyser  Økokrim.

– Dommen sender et viktig signal til oppdrettsnæringen om at reglene knyttet til fiskevelferd er strenge. Skal du utelukke sykdom som årsak, skal du være sikker. Her ble altså fisken aldri undersøkt, sier førstestatsadvokat Tarjei Istad i Økokrim til  Dagens Næringsliv.

Ifølge avisa vil selskapet gå grundig gjennom dommen før det tar stilling til om den ankes til Høyesterett. I tingretten ble selskapet frifunnet.

Siste fra Fiske

Fiskertips:

Slik fisker du best om natten

I motsetning til den jevne fisker, er de fleste fiskeslag svært aktive om natten. I mange tilfeller er det nettopp i ly av mørket de største er lettest å lure. Her er tipsene du trenger for å lykkes.

Støyutsatt fisk har økt risiko for tidlig død

Fisk som blir utsatt for støy over lengre tid, har økt risiko for å dø tidligere i livet, viser en britisk studie.

– Det er oppdretterne som skal betale når fisk rømmer

Det sier fiskeri- og sjømatminister Odd Emil Ingebrigtsen (H). Oppdrettsnæringen skal nå automatisk ta regningen når Fiskeridirektoratet må fiske opp rømt oppdrettslaks.

På forsiden nå