Annonse

Pukkellaks:

Sier nei til kommersielt fiske i sjøen

NJFF frykter at man ved å utvikle et kommersielt fiske, også vil etablere et iboende ønske om en stabil eller økende bestand å høste av. Foto:

For å hindre at store mengder pukkellaks skal ta seg opp i elvene kommende sommer, ønsker fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran (Ap) å sette i gang et kommersielt fiske i sjøen etter den svartelistede arten. NJFF mener det er skivebom.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel.

For å lykkes, må vi utvikle et treffsikkert fiske i sjøen, framholder Skjæran overfor NRK. Hvordan dette kommersielle fisket skal skje, uten at det vil ramme villaksstammene, akter han å drøfte med klima- og miljøminister Espen Barth Eide.

Skjæran påpeker også at før pukkellaksen ankommer elvene, representerer den en betydelig matressurs. Mange yrkesfiskere applauderer forslaget, og ser åpenbart på pukkellaksen som den nye kongekrabba.

Meningsløst

Forslaget blir svært dårlig mottatt, både i NJFF og i grunneierorganisasjonen Norsk Lakseelver.

– Det gir ingen mening å kommersialisere fiske på en art som vi ønsker å utrydde, sier rådgiver Øyvind Fjeldseth i NJFF til Jakt & Fiske.

Forbundet har i dag sendt brev til de to ministrene, hvor man også minner om at pukkellaks er Barth Eides departement, ikke Skjærans.

Hensynet til villaksen overordnet

Øystein Hansen fra Kirkenes, styremedlem i NJFF, har levd tett på pukkellaksproblematikken i en årrekke. Han vil ikke avvise at garnfiske i sjøen kan bli nødvendig framover, for å nedkjempe den uønskete arten.

– Men det må skje på en måte som gjør at villaksstammene ikke blir skadelidende. Det er overordnet, ikke hvorvidt pukkellaks egner seg som menneskeføde, sier Hansen til Jakt & Fiske.

I 2021 ble det gjennomført storstilte dugnader for fjernet pukkellaksen fra elvene, spesielt i elver i Øst-Finnmark, som er den regionen som er fram til nå har vært desidert hardest rammet av pukkellaksinvasjonen.

For 2023 er det bevilget 25,3 millioner kroner til pukkellaksbekjempelse.

Powered by Labrador CMS