Annonse

Skrante­sjuke bekreftet på elg i Selbu

Prøveresultater fra ei voksen elgku felt under jakt i Selbu viser at dyret hadde skrantesjuke (CWD). Mattilsynet antar at dette er nok et tilfelle av atypisk skrantesjuke, en variant som er ansett ikke å smitte.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel.

Videre testing skal avklare hvilken type skrantesjuke det er snakk om.

– Vi forventer å finne noen slike tilfeller i året. Sånn sett er ikke dette dramatisk, selv om det selvsagt er spesielt at vi nå har det tredje tilfellet i Selbu, sier Anne Marie Jahr, seksjonssjef for dyrehelse i Mattilsynet.

Jegeren som felte dyret er varslet. Alle delene av det felte dyret blir nå levert til Veterinærinstituttet. Kua skal ikke ha vist tegn på sykdom eller unormal oppførsel.

Viktig at jegerne bidrar
Jegere gjør en enormt viktig jobb, både med å varsle Mattilsynet og ved å ta prøver.

– Vi ville ikke klart å teste så mange dyr uten den innsatsen som jegere legger ned under jakta. Bekjempelsen av denne alvorlige sykdommen avhenger av at alle parter gjør sin del av jobben, og vi er takknemlige for at så mange bidrar, sier Jahr.

Meld fra om du ser syke eller døde hjortedyr
Siden starten i 2016 er over 84 050 hjortedyr testet for skrantesjuke. Mattilsynet oppfordrer alle som ferdes i skog og mark og ser syke eller døde hjortedyr om å melde fra til Mattilsynet.

Symptomer på skrantesjuke er avmagring, hyppig urinering og unormal oppførsel, for eksempel at dyr ikke skyr mennesker.

Sykdommen er dødelig for hjortedyr, men har aldri vist seg å smitte til mennesker, hverken fra dyr eller kjøtt.

To varianter av skrantesjuke
Det finnes to varianter av skrantesjuke, en smittsom variant og en variant som vi antar ikke er smittsom. Den smittsomme varianten er kun funnet på villrein i Nordfjella.

Atypisk skrantesjuke er funnet på fem elger; tre i Selbu, en i Lierne og en i Flesberg, i tillegg til en hjort i Gjemnes.

Les mer om de to variantene på Veterinærinstituttets sider.

Powered by Labrador CMS