Annonse

Test av Bergara Extreme Hunter Nordic

Kompakt og effektiv spanjol

Bergara Extreme Hunter Nordic er en kompakt og funksjonell rifle, som er under en meter lang og veier mindre enn 3 kg.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel.

Bergara har levert pipeemner til en rekke europeiske våpenprodusenter i en årrekke, og har også en egen linje med rifler. Blant de nyeste finner vi en kompakt versjon med deres velprøvde B14 låskasse.

Bergara Extreme Hunter Nordic har en kort låskasse med bare 61 mm åpning, som bidrar til å understreke riflas kompakte preg. Åpningen er lang nok for den korte .308 Winchester, som også yter godt i den relativt korte pipa. Denne er uten åpne sikter, men er «flutet» med langsgående furer og dessuten helt frittliggende i skjeftet. Pipa er laget i rustfritt stål, og overflaten er sammen med låskassa gitt en matt svart Ceracote finish. Låskassa er boret for kikkertbaser av typen Remington 700, som gir stor valgfrihet. Sluttstykket har to solide låseklakker med en kraftig utdrager plassert i en av dem. Boltkroppen er sylindrisk og forsynt med spiralfurer som reduserer litt vekt og ikke minst friksjonsoverflate under ladegrepet. Boltmuffa er hul, og hevearmen har en såkalt taktisk kule som ruver litt, men gir godt grep.

Den sylindriske låskassa har en integrert rekylklakk og et vellaget avtrekkerhus. Avtrekksvekten er justerbar via den vesle skruen i forkant av avtrekkeren

Kompakt magasin

Magasinet i kunststoff sitter godt i brønnen, og rommer 3 patroner i rekke. Lengden på magasinet tilsvarer .308 patronens nominelle totallengde, og tar imot alle typer fabrikkammunisjon. Hjemmeladeren med hang til lange kuler får heller lade direkte i kammeret gjennom den forholdsvis vide utkasteråpningen. Avtrekket er tørt og fint, og rifla har en enkel og velfungerende sidesikring med to klare posisjoner. Avtrekksvekten på testrifla var ca. 1,3 kg og er justerbart ved hjelp av en skrue i forkant av avtrekkeren. Norma tilbyr rifla i en såkalt pakke med en egen lyddemper fra A-TEC kalt «Lynx». Denne tilsvarer H2-modellen, men er 2 cm kortere.

Den kompakte låskassa passer korte patroner som .308 Winchester-klassen. Boksmagasinet i kunststoff rommer 3 patroner. Det fungerer utmerket på alle måter.

Plastskjefte med litt ekstra

Skjeftet i kunststoff har en dekorativ gråspettet dekor, som skiller den litt fra skogen av svarte plastskjefter. Den gummierte overflaten virker varm mot hendene, og har en enkel presset «nettskjæring» i grepsfeltene. Hullene for skjefteskruene er forsterket med stålrør (søylebedding) for best mulig innfesting. Skjeftet er påsatt ekte nipler i stål som reimfeste, også dette løfter stokken noe fra billige plastskjefter. Magasinbrønn og avtrekkerbøyle er støpt i ett stykke av lettmetall. Skjeftelengden på 33,5 cm kan være litt i korteste laget for en del nordiske jegere, men understreker samtidig det kompakte preget.

Glatt ladegrep

Testrifla i kaliber .308 Winchester var kvikk å håndtere og god på stående skyting. Jeg opplevde rifla som samarbeidsvillig og enkel å betjene i alle funksjoner. Med Lynx-demperen montert, hadde den god balanse og ga begrenset opplevd rekyl. Ladegrepet med den korte kassa er overraskende glatt og lett, og gjør at utslaget av 90 graders løftet styrt av de 2 låseklakkene blir mindre merkbart. Siden også matingen av patroner fra magasinet er glatt, opplevde jeg rifla som svært kjapp i repeteringen. Det tørre avtrekket gjorde det trivelig å drive finskyting fra benk. Presisjonen møter produsentens garanti på ett bueminutt (ca. 3 cm på 100 m). Norma Jaktmatch 9,7 gram gikk fint, og dessuten likte den godt korte, lette 110 granis helmantel.

Det er ingenting fancy ved Bergara Extreme Hunter Nordic, men det er en solid og dedikert bruksrifle. De mange enkle og funksjonelle detaljene løfter hele rifla til en gjennomtenkt og nøktern helhet, som særlig kan anbefales når prisen også er fordelaktig.

Bergara Extreme Hunter Nordic

PRODUKTFAKTA: Boltrifle med kort kasse. Vekt: 2,9 kg. Totallengde: 95 cm. Boksmagasin for 3 patroner, 45,7 cm flutet løp, gjenget 14x1. Riflestigning: 1:10’’. Leveres i .308 Win og 6,5 Creedmoor.

PRIS: kr 13990,-

LEVERANDØR: Norma AS

Karakter: 5

Powered by Labrador CMS