Annonse

Test av Haenel Jaeger 10 Norwegian

Bruksrifle fra Suhl

Haenel Jaeger 10 Norwegian er en ren jaktrifle med syntetskjefte og kort pipe gjenget for lyddemper, der særlig magasinet og sikringen er velfungerende.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel.

Våpenprodusenten Haenel er nært knyttet til Merkel, som ligger i Suhl i Tyskland. Produsenten er forholdsvis ukjent her på berget, og har bare vært sporadisk markedsført. Nå er det flere aktører som tilbyr deres våpen i Norge.

Samarbeidet med Merkel kommer blant annet til uttrykk ved at de benytter de samme pipene.

Lav stokk

Plaststokken er særegen i utformingen med et ganske smalt og slakt pistolgrep. Det trekker litt ned at skjeftet er forholdvis lavt, noe som gir et ganske lavt anleggspunkt med kikkertsikte. Jeg mistenker at utformingen er påvirket av tradisjonell tysk smak, der bruk av åpne sikter er mer utbredt enn her hjemme.

Gummikappa er dyp og komfortabel, og forskjeftet har innsunkne grepsflater i overkant. På undersiden sitter både en tradisjonell reimbøyle og en nippel for montering av tofot.

Løse jernsikter

Låskassa i stål er sylindrisk og har en smal utkasteråpning som ikke tillater etterfylling av magasinet. På toppen er det skrudd en kraftig picatinnyskinne for kikkertfeste. Stålet i rifla er overflatebehandlet for å tåle røff bruk i norsk klima.

Sluttstykket har 6 låseklakker i 3 rekker. Den har en dyp støtbunn, som omslutter hylesbasen, og en kraftig utdrager. Pipa har en halvtung profil og måler 19 mm i diameter ytterst. Det følger også med gode åpne sikter til å ettermontere på pipa.

Fremsiktet kan monteres i to posisjoner og viser slektskapet til Merkel tydelig, siden de også markedsfører denne løsningen.

Avtrekkerhuset er laget i stål. Spalten under kammerdelen er en slisse der en stålplate i stokken griper tak som en rekylklakk.

God sikring

Avtrekket er justerbart ved hjelp av en skrue i bakkant av avtrekker når våpenet er demontert. Sikringen er en to-stegs variant, som avdekker en boltutløser i sikret posisjon, slik at ladegrep kan foretas sikret. Bevegelsen er lydløs og presis, og anordningen er blant de bedre jeg har sett.

I framkant av avtrekkerbøylen sitter en kraftig, spadeformet magasinutløser som kan betjenes av tommelen fra begge sider. Et godt magasin er viktig, og dette sitter tett mot våpenet uten slark.

Det er bredt, og rommer 4 patroner i kryssmating i .308 Win. Magasinhuset er i stål med tilbringer og bunnlokk i plast.

Magasinløsningen er god og tilbyr problemfri mating og patronbehandling. Jeg liker at magasinet sitter dypt i stokken uten slark.

Funksjonell

Jeg opplevde Haenel Jaeger 10 Norwegian som en velfungerende rifle for sin prisklasse. Sluttstykkegangen er litt treg, og det kreves bestemt repetering for å mate patronene. På en annen side er det lite slark, og bevegelsen er jevn. Magasinet er medgjørlig å håndtere. Utkasteren trenger litt fart på sluttstykket for ikke å legge igjen tomhylsa i låskassa.

Avtrekket er fint, og letter presis skyting. Den lave stokken gjør særlig liggende skyting ukomfortabel, og skriker etter mer støtte for kinnet. Presisjonen i testrifla i kaliber .308 Winchester er god. Den klokket inn treskuddsamlinger på 18 mm med 150 grains Federal Trophy Copper, og 22 mm med 165 grains Swift A-Frame på 100 meters hold.

Haenel Jaeger 10 Norwegian er en jaktrifle for norske forhold med noen gode detaljer. Prismessig ligger den på nivå med Tikka T3x og Sauer 100, og står ikke tilbake for disse kvalitetsmessig.

Haenel Jaeger 10 Norwegian rifle

PRODUKTFAKTA: Vekt 3080 gram, Lengde 104 cm, pipelengde 49 cm, Pipetykkelse 19 mm, gjenget M15x1 mm. Leveres i kaliber .223 Rem, .30-06, .308 Win, 6,5×55, 8x57IS, og 9,3×62.

PRIS: kr 11990,-

LEVERANDØR: Sisu Villmark AS

KARAKTER: 4

Powered by Labrador CMS