Annonse

Test av Åsnes Mountain Race Jr. fjellski for barn

Test av Åsnes Mountain Race Jr.

Suveren fjellski for barn

Endelig en fullblods fjellski med integrert feste for kortfeller, for de minste fjellfolkene!

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel.

Det er egentlig helt utrolig at ingen av produsentene har kommet med dette før, men all honnør til Åsnes som er først ut. Mattis (9 år), som trener langrenn aktivt og er mye på tur i skog og fjell, har testet skiene fra februar til april. I preparerte skiløyper har skiene fungert helt greit. Skiene er lette og går fint i løypene, men det er så klart ikke der de har sitt fortrinn.

For de som fortsatt er litt utrygge/ustø på utforkjøringer, gir skiene økt stabilitet og kontroll også i de preparerte løypene. Til mer teknisk skitrening i trikkeskinnespor, finnes det opplagt langt bedre alternativer. Så fort man stryker ut av løypa, er skiene i sitt rette element.

Den lette barnekroppen bæres av skiene nesten uansett snøforhold og gir god flyt i løssnøen. Som navnet tilsier er dette først og fremst en fjellski, og det er også her kortfellesystemet endelig kommer til nytte. Glemt er klistergris, evinnelige smøreøkter oppover liene og sutrete unge med bakglatte ski.

Følelsen av «spikerfeste» gir enorm motivasjon og iblant «superkrefter» oppover lier og fjell.

Mattis betjente umiddelbart kort-fellene enkelt selv, og det er med andakt og store øyne han smetter dem på og stryker dem bakover smørelomma. Følelsen av “spikerfeste”, og det å gå med ski på samme premisser som resten av familien, synes å gi en enorm motivasjon og iblant “superkrefter” oppover li og fjell.

Med samme glød og forventing i blikket, dras kortfellene av på toppene for supergli til nedfarten. Nedover hardpakka is og skavler i høyfjellet gir stålkantene imponerende godt grep og svært god kontroll. Der ustødige langrennsski ville endt med knall og fall, bygges i stedet selvtillit og heltemot.

Alt i alt en suveren fjellski for de yngre, som kunne ha reddet mang en vordende fjellski-sjel om den hadde kommet tidligere på markedet.

Mountain Race jr. har god innsving, er lettsvingte og gir et suverent utgangspunkt for lek og moro. Pluss for kjønnsnøytrale farger, slik at skiene lettere kan gå i arv. Fungerer også ypperlig til lek og moro i akebakke/hoppbakke med vesentlig bedre kontroll enn med langrennsski.

Åsnes anbefaling om 30 mm Mohair-felle til skien (tilbehør), og at denne klippes til ca 3–5 cm bak hælen på skoen, gir et godt kompromiss mellom feste og glid. Det kan også benyttes 45 mm bredde på fellen for enda bedre grep.

Selv om BC-binding vil gi aller best støtte og stabilitet, vil nok de fleste (til raskt voksende barneføtter) foretrekke en NNN-binding, slik at samme sko som benyttes til klassiske langrennsski også kan benyttes på fjellskia. En godt isolert kombi langrenns-sko, som bidrar til økt stabilitet og skiglede, er å anbefale.

Åsnes Mountain Race Jr

Lett fjellski for barn mellom 130-165 cm. 3/4 stålkant. Fellelås-system.

Lengder: 140, 150, 160 og 170 cm. 

Bredde: 58/48/52 mm. 

Materiale og konstruksjon: Cap-konstruksjon. Poppel trekjerne. 

Binding: BC eller NNN. Vekt: 1020 g (per par 150 cm).

Pris: 1999,-

Leverandør: Active Brands AS, www.asnes.com 

Karakter: 6

Powered by Labrador CMS