Red Moose Tarvas 150 grain er en forholdsvis lett homogen messingkule med godt presisjonspotensial for storviltjakt.

Lette messingkuler

Finske Red Moose produserer noen interessante homogene messingkuler med det klingende navnet Tarvas. Vi har prøveskutt.
16. september 2021

I kaliber .30 lager de fire varianter. De tyngre har jeg presentert før, men nå har jeg også skutt rein med den letteste 150 grain/9,7 gram kula. Fordelen med denne lette kula er at den gir litt høyere hastighet og flatere kulebane. Den tillater også litt slakere riflestigning enn sine lengre brødre. Her hjelper det også at kulene er relativt sylindriske i formen.

Den kraterformede tuppen gir litt dårligere flygeegenskaper (ballistisk koeffisient) enn konkurrenter med plasttupp, men på nordiske skuddhold er dette underordnet. Red Moose er listet opp i Vithavuoris ladetabeller, og jeg ladet en serie patroner med N150 i kaliber .308 Win. Kulene ga svært god presisjon i min gamle og slitte Ultra Light Arms, med overlappende kulehull i trekløver.

En ladning på 46 grains N150 ga 810 m/s utgangshastighet i et slitt løp på 49 cm, og er nær det maksimale ut fra produsentens ladedata. Tarvas ekspanderer lite, men former i stedet en dyp grop i tuppen ved anslag for å gi maks sjokkeffekt i vannmettet vev.

Jeg var så heldig få skuddsjanse på to simler med disse kulene i fjor. Den første datt i skuddøyeblikket, og den andre løp et lite stykke med litt mer marginal skuddplassering. Det er vanskelig å si noe om skuddeffekt og kjøttødeleggelser etter bare noen få dyr, men her er også skuddplassering en viktig faktor. Tarvas 9,7 gram i kaliber .30 kan gi svært god presisjon og god nok effekt på lett vilt som reinsdyr.

Red Moose Tarvas 150 gr/9,7 gram kaliber .30

PRODUKTFAKTA: Kaliber .30, 9,7 grams Storviltkuler i homogen messing.

Tre avlastningsriller langs kulekroppen, parabol fordypning i kulespissen for kontrollert og moderat ekspansjon mellom 850 og 550 mps anslagshastighet.

LEVERANDØR: Våpensmia AS

PRIS: kr 12,76 pr. stk.

KARAKTER: 5

 

Siste fra Utstyr

Flat og bærevennlig kraftpakke

Goal Zero Sherpa 100 AC er en powerbank med stikkontakt. Kraftpakka byr på mange muligheter, men har sine klare begrensninger.

Romslig og robust telt for einstøinger

Bergans Trollhetta er et romslig og prisgunstig 3-sesongs fjelltelt for 1 person.
Blaser R8:

Langdemper med mange finesser

Blasers rettrekker R8 med heldempet pipe og justerbart skjefte inviterer til presisjonsskyting.

På forsiden nå