Annonse

Kikkertsiktets lange linjer

Kahles Heliavier er mer enn 100 år gammelt, men brukes stadig på jakt rundt om i Europa.

De nære ting

Et moderne kikkertsikte huser mye avansert teknologi, men ideen er svært gammel.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel.

I Europa ble det eksperimentert med kikkertsikter helt tilbake på 1600-tallet. Mange hadde ikke noe trådkors, men ble brukt som et slags hullsikte. Oppfinnelsen av trådkorset er tilegnet en engelsk amatørastronom ved navn William Gascoigne, som tilfeldigvis fikk edderkoppspinn i sitt åpne teleskop.

Han så spinnet tydelig i samme fokusplan som planetene han betraktet, og fikk ideen til en kikkert med innebygget trådkors for store teleskoper.

Presisjon

De tidlige siktene var dyre saker og ga ingen åpenbare fordeler, rett og slett på grunn av begrenset rekkevidde på datidens rifler. I første halvdel av 1800 tallet kom de lange prosjektilene som gjorde riflene mer presise, og bidro til økt rekkevidde.

Den engelske sivilingeniøren John Ratcliffe Chapman konstruerte et fungerende kikkertsikte rundt 1840. Han delte sine ideer med den amerikanske børsemakeren Morgan James, som bygde «Chapman-James» kikkertsikter på sine presisjonsrifler.

En av hans rifler presterte en 10 skudds samling på under 40 mm på 200 meters hold! Rifla og skuddgruppen kan besiktiges på West Point Museum i staten New York, USA.

I 1855 kom landsmannen William Malcolm med et forbedret kikkertsikte, som var mer solid og hadde bedre optikk. Konstruksjonen til Malcolm var såpass vellykket at det fremdeles produseres veteransikter etter samme prinsipp (se www.hi-luxoptics.com)

Blant de første velfungerende kikkertsikter var William Malcolm sine løpsmonterte sikter med utenpåliggende treffpunktjustering.

Utvikling i Europa

Kahles i Østerrike var tidlig ute med serieproduksjon av kikkertsikter i Europa. Deres «Telorar» med variabel forstørrelse kom i 1900. Åtte år seinere kom Kahles Mignon, som var et praktisk jaktsikte med fast forstørrelse. Senere modeller som Heilavier og H4X60 er stadig i bruk på gamle rifler.

Carl Zeiss introduserte sitt første kikkertsikte for jakt i 1920, med fast 4 eller 6 gangers forstørrelse. Allerede i 1922 kom de med to modeller med variabel forstørrelse. Disse tidlige siktene hadde bare høydejustering av retikkelet internt. Sideveis justering måtte skje i montasjen.

Denne ordningen holdt stand på europeiske sikter til helt inn på sekstitallet. Siktene satt gjerne i hakemontasjer, som tillater små justeringer uten at spenninger oppstår i siktet.

Weaver i USA gjorde kikkertsiktet til allemannseie. Her en modell K4 på en ærverdig gammel Savage mod 99. Disse siktene har en så sentral plass i Amerikansk våpenhistorie at noen lever av å pusse dem opp.

Weaver

I USA fantes det mange våpen, men lite penger ved forrige århundreskifte. Optikk var langt utenfor rekkevidde for den vanlige amerikanske jeger i første halvdel av 1900-tallet. Bill Weaver startet produksjon av forholdsvis rimelige kikkertsikter i USA 1931. I 1933 kom Weaver K4 på markedet for under 5 dollar – inklusive montasje.

Test: Vintage Gun Scopes Weaver V7-W

Den gang var det få børsemakere som visste hvordan slikt skulle monteres, så Weaver reiste rundt for å lære opp børsemakere. Weaver K4 satte på mange måter standarden for solide og rimelige jaktsikter. I de gamle siktene flyttet siktekorset seg i bildet ved treffpunktjustering. Weaver lanserte sikter med sentrert siktekors i 1957.

Viktige forbedringer

Et problem med tidlige sikter var vanndamp og duggdannelise inne i siktet. For å bøte på dette, ble etter hvert kikkertsikter bygget lufttette, og fylt med en annen gass en luft. For å bedre de optiske kvalitetene, begynte man også legge på forskjellige typer belegg på linsene. Denne «coatingen» forbedrer lysbrytningen, og teknologien har siden bedret lysgjennomgangen i siktene betraktelig.

Rundt årtusenskiftet kom kikkertsikter med lyspunkt i trådkorset. Samtidig ble det vanlig å etse trådkorset inn i en linse, i stedet for fysiske metalltråder. Dette banet veien for avanserte siktekors med hjelpelinjer og tallinformasjon.

Da Zeiss la sin V8-serie med 8 ganger zoom på disken i 2014, måtte de andre produsentene følge etter. Bildet viser en Zeiss V8 2,8-20x56.

Zoom-kappløp

Lenge var standard zoomområde for kikkertsikter 3 ganger. Etter hvert dukket det opp mer avanserte sikter med 4 ganger zoom. Det hele tok kraftig av da Swarovski introduserte sitt Z6 kikkertsikte med 6 ganger zoom i 2007.

Test: Zeiss Victory V8 1,8-14x50

Da Zeiss klasket til med sin Victory V8 med 8 ganger zoom i 2014, måtte alle følge etter. Mer zoom gir også høyere forstørrelse. Skyting på lange hold har lenge vært en trend, og det vises også i modellutvalget til produsentene. Mye forstørrelse og avanserte høydejusteringstårn selger godt.

Dermed bygges det også inn fokusjustering, slik at denne parallaksefeilen kan elimineres. Lange hold trenger mer justeringsmonn for treffpunkt i høyden, og gir behov for grovere kikkertrør. Amerikanerne insisterer dessverre også på superlange jaktskudd, og bruker langholdsikter til dette også.

Derfor er det mindre utvalg av fornuftige jaktsikter med moderat omfang og forstørrelse. Man kan kanskje spørre seg om utviklingen av ny teknologi skaper en etterspørsel som langt overskrider det reelle behovet for et jaktsikte.

Burris XTR II 5-25x50 er et eksempel på moderne kikkertsikter for ekstreme hold, som også er populært på jakt i USA. Siktet har sidefokus, opplyst trådkors gradert for vindavdrift og kulefall, samt kulebanekompensator.
Powered by Labrador CMS