Du kan fyre med kvist, men etter hvert fant vi det mer hensiktsmessig å kløyve opp en liten kubbe til pinneved i passe lengder.

Full trekk med Solo stove

Hørt om utekjøkken som kan fyres med kvist? Solo stove er noe for seg selv. Vit at en «bålbrenner» både har sine fordeler og ulemper.
14. april 2021

Mange er kjent med utekjøkken/ brennere som bruker gass, parafin, rødsprit eller renset bensin. Solo stove er en variant der du fyrer med trevirke.

Konstruksjonen minner om en moderne, rentbrennende vedovn, der ildstedet blir tilført ekstra luft gjennom egne kanaler – som igjen fører til bedre forbrenning. På Solo stove trekkes lufta inn gjennom utvendige huller, og deretter inn i brenneren både oppe og nede. Resultatet er svært god «trekk».

Jevnlig etterfylling

Kvist og kvast finner man nesten overalt. Ulempen er at brennverdien kan være litt variabel, og du må stadig av med kjelen for å etterfylle kammeret. Etter hvert valgte jeg derfor å bruke litt mer tid på forarbeidet, ved å kappe en ca. 14 cm kubbe av tørrgran, for så å kløyve opp denne og fylle i brenneren. Suppler med bjørkenever eller opptenningsbrikett, og du har stabil fyring en god stund.


Solo stove et hyggelig lite turkjøkken. Litt bålfølelse får du også med på kjøpet.

Imponerende forbrenning

Noen ulemper: Diameteren på den sylinderformede brenneren er ikke større enn at det kreves et relativt hardt og plant underlag når man skal kokkelere. Noen enkle føtter ville gjort den litt stødigere.

Som varmekilde til annet enn matlaging/kaffekoking, har Solo stove Titan sine åpenbare begrensninger, dette er heller ikke en anretning du fyrer opp i forteltet på overnattingsturer. Og hva angår brensel: hvis du likevel legger ned ei tørrgran, er jo veien kort til et bål …

Noen fordeler: Om du har behov for et utekjøkken, slipper du her å ta med brennstoff hjemmefra. Den er nokså liten og lett å ha i sekken, gir god stemning og bråker ikke.

Det som imponerer mest, er selve forbrenningssystemet, og det er ikke mye glør du skal ha i bunnen, før det plutselig er god fyr på en ny ladning med kvist/pinner. Det skal også litt til før den slukker.

Men hvorfor ikke bare fortsette å fyre bål, liksom? Vel, mange vil av forståelige grunner fortsette med det. Jeg synes likevel Solo stove er en fiffig og sjarmerende liten sak. Du får kjelen raskt i kok med relativt liten innsats. Fyringa foregår kontrollert og på et avgrenset område. Om du ikke trenger varme selv, får du i hvert fall litt bålfølelse – også på dager som ikke egner seg for «vanlig» bålfyring.

Solo Stove Titan Kit

PRODUKTFAKTA: Turkjøkken med bålbrenner av medium størrelse (2-4 personer). Finnes også i større og mindre størrelse.

Mål: 129x200 med mer (Litt kortere i sammenpakket størrelse). Vekt: 468 g. Vannkjele på 1,8 l, ca 350 g, som brenneren pakkes inni.

PRIS: 1949,- kr.

LEVERANDØR: Speider-Sport AS, tlf 40 44 84 90, speidersport.no.

 

Emneord: 

Siste fra Utstyr

Fleksibelt feilgrep

Det norske firmaet Arctic Silver har utviklet og patentert et håndtak som nå er nå tilgjengelig på deres stangserie Fonna. Stangemnet er bra, men håndtaket er et blindspor.
Våpen:

Rimelig og robust fra Rudolph

Sør-Afrika er et land med mange jegere, og her finner vi Rudolph Optics, som selger solide og prisgunstige kikkertsikter.
Våpen:

Snerten enkeltskuddsrifle

En lett og sammenleggbar rifle er mange reinjegeres drøm. Tyske Haenel lager en presis kipplauf, som ikke knekker familiebudsjettet.

På forsiden nå