Annonse

Test av Fiskars Norden N7

Habil turøks

Fiskars er ute med en ny serie økser med treskaft. Vi har testet en variant kalt Norden Turøks N7. Den er ganske lik den gamle traveren X10, som fortsatt holder stand.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel.

Finske Fiskars har lange tradisjoner som produsent av økser og andre redskaper. Økseserien med sort og oransje komposittskaft tør være velkjent for de fleste. Til turbruk har jeg selv hatt X10-varianten i sekken i en årrekke. Den nye N7-modellen er nokså lik, men veier 248 gram mer og har skaft av hickory. Det harde treslaget er hyppig brukt til maskinproduserte økser.

Mange vil kanskje si det bryter litt med nordisk øksetradisjon, hvor rogn og bjørk har vært mer vanlig for å få den ønskede kombinasjonen av seighet og svikt. For en såpass liten øks som N7, gjør det trolig liten forskjell. Det matte treskaftet gir uansett litt bedre friksjon i grepet. Avslutningen med fiberkompositt, som øksehodet også er støpt inn i, tåler mye juling.

Bladet i karbonstål er belagt med et anti-friksjonsbelegg, som også beskytter mot rust. Eggen biter godt fra seg, og samarbeider godt ved skjerping.
I all hovedsak bruker jeg en øks som dette til kaffebål og småskala hugging av småstaur etc.

Til grovere arbeid, som f.eks. vedhogst til en nying vinterstid, trengs større redskap, og gjerne ei sag.

N7 er solid og gjør en habil jobb, men den veier en kvart kilo mer enn X10, uten at det utvider bruksområdet nevneverdig. Jeg ser altså ingen grunn til å bytte ut min nette, gamle sliter fra samme leverandør.

PRODUKTNAVN: NORDEN TURØKS N7

PRODUKTFAKTA: Liten turøks med blad i karbonstål behandlet med anti-friksjonsbelegg. Skaft i hickory med komposittavslutning mot øksehodet. Vekt: 770 g. Lengde: 35,5 cm. Leveres med plastbeskyttelse/slire. Oppgitt vekt og mål er uten plastbeskyttelsen.

PRIS: kr 599,- inkludert Fiskars kniv- og øksesliper med keramisk slipestein.

LEVERANDØR: Fiskars, www.fiskars.no

KARAKTER: 4

Powered by Labrador CMS