Habil turøks ⚃

Fiskars er ute med en ny serie økser med treskaft. Vi har testet en variant kalt Norden Turøks N7. Den er ganske lik den gamle traveren X10, som fortsatt holder stand.
31. mars 2020

Finske Fiskars har lange tradisjoner som produsent av økser og andre redskaper. Økseserien med sort og oransje komposittskaft tør være velkjent for de fleste. Til turbruk har jeg selv hatt X10-varianten i sekken i en årrekke. Den nye N7-modellen er nokså lik, men veier 248 gram mer og har skaft av hickory. Det harde treslaget er hyppig brukt til maskinproduserte økser.

Mange vil kanskje si det bryter litt med nordisk øksetradisjon, hvor rogn og bjørk har vært mer vanlig for å få den ønskede kombinasjonen av seighet og svikt. For en såpass liten øks som N7, gjør det trolig liten forskjell. Det matte treskaftet gir uansett litt bedre friksjon i grepet. Avslutningen med fiberkompositt, som øksehodet også er støpt inn i, tåler mye juling.


Kjære leser!

For å lese flere saker må du være innlogget som medlem av Norges Jeger- og Fiskerforbund.

Emneord: 

Siste fra Utstyr

Bergans Rabot 365 3L Jacket:

Solid jakke, men kragen trekker ned ⚃

Skalljakka fra Bergans’ nye Rabot 365-kolleksjon er solid, men kragepartiet ødelegger totalopplevelsen.
Bergans Super Light Dome 3:

Superlett og romslig dome-telt ⚄

Etter å ha sittet noen år på gjerdet, har Bergans tatt steget inn i lettvekstsegmentet på teltfronten. Vi har testet Superlight Dome 3-pers, og latt oss imponere.
Sufix 131 G-Core Braid Green:

Topp line til god pris ⚄

Sufix har laget en av verdens beste og rundeste fletteliner. Ikke bare er lina god, den er noe så sjeldent som det produsenten lover – og er priset deretter.

På forsiden nå