Mannlicher-Schönauer modell 1903 fra Steyr er en særdeles hendig og vellaget rifle. Denne er produsert i 1908. Helstokkrifler har siden den gang blitt kalt «Mannlicher».

Alle jaktriflers mor

De fleste jegere og skyttere har en ide om hva en Mauser er, og vil peke i den retningen når det er snakk om jaktriflas opphav. Men det var en annen produsent som først viste verden hva en snerten jaktrifle kan være.
03. september 2019

Utviklingen av boltrifla startet og tok form på det europeiske kontinentet. Europa var fullt av motsetninger og konflikter, og våpenkappløpet var allerede en etablert politisk faktor. Alle statene satset tungt på militær våpenutvikling. Både Tyskland og Østerrike lå langt framme, og frembrakte samtidig de to mest ikoniske modellene av jaktrifler verden har sett.

For å finne en av de viktigste bidragsyterne til den sivile boltrifla, må vi til Oberndorf i Tyskland, hvor Den Kongelige Geværfabrikken (Königlich Württembergische Gewehrfabrik) lå. Her arbeidet en ung børsemaker ved navn Paul Mauser, født i 1838.


Kilder


Kjære leser!

For å lese flere saker må du være innlogget som medlem av Norges Jeger- og Fiskerforbund.

Emneord: 

Siste fra Utstyr

Åsnes Breidablikk Hunter og Finnmark 54:

Ski for hundefolk ⚄/⚄

Noen hundefolk stoler på egne skiferdigheter og bruker stålkanter, mens andre mener det burde være totalforbud. Vi har testet to alternativer fra Åsnes for deg som vil være på den sikre siden.
Spartan Javelin Pro Hunt:

Magnetisk tofot ⚄

Spartan Javelin Pro Hunt smettes raskt på rifla når behovet for støtte melder seg. Etter litt tilvenning, falt konseptet i smak.
Photo Hide Buteo Mark II:

Knapt, men godt kamuflasjetelt ⚃

Er du naturfotograf? Da bør du sjekke ut dette kamoteltet. Kort oppsummert er det godt utstyrt, men ganske trangt.

På forsiden nå