Annonse

Oppskrift | Kjøttkaker

Kongen på deigen

Det beste du kan lage av råvaren du er lei av.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel.

Jegerens hjerte banker for jakta, og viltkjøtt på bordet er en viktig del av totalopplevelsen. For småviltjegeren er kjøtthåndteringen grei, men når et større hjortevilt går i bakken, sniker virkeligheten seg inn.

Veien fram til gryteklar råvare kan være både lang og tung, og byr ofte på utfordringer hva angår logistikk.

Kjøttdeig

Dessverre fører det ofte til at jegerens utbytte ofte blir store mengder kjøttdeig. I kverna går både de beste og de seigeste delene av dyret – rett og slett fordi det er for få slaktere og fordi en fullverdig nedskjæring tar for lang tid.

Oppskrift: Stekt lysing med ramsløk-rømme

Tre elementer

Alle jegere jeg snakker med, har derfor én ting felles: De trygler om tips til gode oppskrifter for nettopp kjøttdeigen. Her får du en som er helt genial i sin enkelhet. Retten består av tre elementer: Potetmos, tomatsaus og kjøttkaker laget på viltkjøttdeig.

Enkelt og greit

Du trenger én stekeform og én ovn. Formen kan være en rusten blikkboks eller en Le Creuset i siste motefarge. Ovnen kan være en sjusteinsovn i skogen eller en proff gasskomfyr. Du kan bruke ferdigposemat eller lage alt fra bunnen.

Oppskrift: Sommerlig ørretsalat

Du har sannsynligvis alle ingrediensene allerede. Retten fungerer uansett, og alle liker den. Hva mer kan du ønske deg?

Ingredienser: Viltkjøttkaker

• 1 kg viltkjøttdeig
• 1 kg poteter
• 1 boks hakket tomat
• 1 løk
• 1 fedd hvitløk
• Litt smør, olje, melk og potetmel
• Salt, pepper, muskat

Slik gjør du

  • Start gjerne med potetmosen, og gjør det enkelt. Det er til og med helt greit å bruke pose, men jeg anbefaler å lage fra bunnen: Kok skrelte poteter møre. Varm opp 2 dl melk, eller bruk kokevannet fra potetene. Mos potetene og rør inn et par spiseskjeer smør. Tilsett litt og litt væske mens du rører kraftig, det skal bli luftig. Smak til med salt og pepper – og muskat om du liker.
  • Så er det sausen. Hakk en løk og et fedd hvitløk, surr i steke- panne med smør eller olje til løken er blank. Ha i boksen med tomat og la det småkoke et par minutter. Smak til med salt og pepper.
  • Rør 1 spiseskje potetmel ut i 1 dl vann, og bland inn i kjøttdeigen sammen med 20 gram salt og en 1⁄2 teskje pepper. Form deigen til kaker, det blir fint med avlange i denne retten.

Følg Tommy Østhagen på @sankekokken på Instagram.

Powered by Labrador CMS