Hane pane

Kjappe vinger, brusende fjær og buldrende vår- og høstspill. Orrhanen er skogens entertainer. Den skuffer heller ikke på tallerkenen.
18. november 2021

Vi er mange som drar til skogs på vårparten, for å lytte til skogens uro. Det er en tid med mye liv. Skogsfuglleiken er et høydepunkt, hvor kampklare tiurer og orrhaner gjør seg høye og mørke og kjemper om hønenes gunst. Det artige med orrhanen, er at den like gjerne spiller opp om høsten. Jeg tør påstå at de fleste som har vokst opp ved skogen, har et forhold til denne fuglen. Om du ikke har sett den, har du trolig hørt de buldrende lydene en tidlig morgen.

Den vakreste?

Resultatet av årets paringsleik skvatrer nå rundt i norske skoger og fjell. Ihuga skogsfugljegere drømmer ofte om tiur. Og bevares, det er staselige karer som kan tynge godt i sekken. Personlig har jeg alltid vært ekstra fascinert av orrhanen; den lyreformede stjerten og det blåaktige brystet akkompagnert av røde flekker over øynene. I jaktøyemed er den kanskje ikke like slu som tiuren, men den har raskere takeoff og byr ofte på utfordrende skudd.

Enkle smaker

Rosa kjerne

Bevar kjøttsaften

Totalopplevelse

Orrhane med hakket hjerte

Ingredienser

Orrhanene

Saus

Poteter

Stekt brokkoli

Kjære leser!

For å lese flere saker må du være innlogget som medlem av Norges Jeger- og Fiskerforbund.

Siste fra Mat

NJFF og Jakt & Fiskes matmedarbeider Anja Gutubakken Byles lover et spennende kokkeshow og tips og triks til god matlaging med vilt som ingrediens. Foto: Jo Straube
Camp Villmark:

Lover matshow på Camp Villmark

NJFFs egen Anine Gutubakken Byles skal begeistre bak grytene når Camp Villmark starter denne uken.

Mat

Vill mat med NJFF:

Enkel turmat

Dette er trolig den mest geniale måten å tilberede omelett på tur. Her får du en vri med speket elgpølse.

Mat

Fersk sjøørret stekt i panne rett på svaberget. Som tilbehør kan du prøve asparges og pasta du kokte kvelden i forveien. Foto: H2W STUDIO
Oppskrift på sjøørret:

Over bekken etter saltvann

Tiden er moden for å knipe en sølvblank sjøørret. Og du trenger ikke ha dårlig samvittighet for å nyte den i strandkanten.

Mat

På forsiden nå