Hane pane

Kjappe vinger, brusende fjær og buldrende vår- og høstspill. Orrhanen er skogens entertainer. Den skuffer heller ikke på tallerkenen.
18. november 2021

Vi er mange som drar til skogs på vårparten, for å lytte til skogens uro. Det er en tid med mye liv. Skogsfuglleiken er et høydepunkt, hvor kampklare tiurer og orrhaner gjør seg høye og mørke og kjemper om hønenes gunst. Det artige med orrhanen, er at den like gjerne spiller opp om høsten. Jeg tør påstå at de fleste som har vokst opp ved skogen, har et forhold til denne fuglen. Om du ikke har sett den, har du trolig hørt de buldrende lydene en tidlig morgen.

Den vakreste?

Resultatet av årets paringsleik skvatrer nå rundt i norske skoger og fjell. Ihuga skogsfugljegere drømmer ofte om tiur. Og bevares, det er staselige karer som kan tynge godt i sekken. Personlig har jeg alltid vært ekstra fascinert av orrhanen; den lyreformede stjerten og det blåaktige brystet akkompagnert av røde flekker over øynene. I jaktøyemed er den kanskje ikke like slu som tiuren, men den har raskere takeoff og byr ofte på utfordrende skudd.

Enkle smaker

Rosa kjerne

Bevar kjøttsaften

Totalopplevelse

Orrhane med hakket hjerte

Ingredienser

Orrhanene

Saus

Poteter

Stekt brokkoli

Kjære leser!

For å lese flere saker må du være innlogget som medlem av Norges Jeger- og Fiskerforbund.

Siste fra Mat

Gikk du glipp av denne?

Slik speker du vilt

Etter fryseboksens inntog, handler videreføringen av gamle konserveringsmetoder mest om å frambringe særegne smaker. Jakt & Fiskes viltkokk, Finn Hansen, viser hvordan du får den beste spekematen ut av høstens fangst.

Mat

Mat:

Førstepremien

Uten fisk eller vilt i sekken, er det lett å tenke at turen ikke er komplett. I min verden er skogens gull førstepremien.

Mat

Stjernekokkens sankeguide

Han startet med å plukke kantareller. Siden har mesterkokk Nicolai Ellitsgaard fått stadig flere ville vekster på repertoaret.

Mat

På forsiden nå