SSB: Flere felte villrein

Det ble i høst felt 5.652 villrein, 962 flere enn i 2020.
15. desember 2021

Hovedsakelig skyldes det flere felte dyr på Hardangervidda, Reinheimen – Breheimen og Snøhetta.

På Hardangervidda ble det gitt fellingstillatelse på 16.003 dyr i 2021, noe som er en økning på 11.019 dyr fra 2020, skriver Statistisk sentralbyrå (SSB).

For å bekjempe skrantesyke ble kvoten satt kraftig opp, men bare 1.983 dyr av kvoten ble felt. Det er 543 flere enn året før.

Reinheimen – Breheimen var i år det villreinområdet som hadde det nest største utbyttet. 

I alt ble det der felt 823 villrein, som er en økning på 344 dyr. Deretter fulgte Snøhetta med 601 felte dyr, til tross for at det her var en nedgang på 117 felte dyr fra året før.

(©NTB)

Emneord: 

Siste fra Jakt

Den danske forskeren Jesper Madsen og kollegene har merket tusenvis av gjess. Foto: Jo Straube
Forskning:

Gåsbusters

Den danske forskeren Jesper Madsen har merket 5000 gjess. Arbeidet har vist seg matnyttig for både jegere og bønder i Norge og Danmark.
Det blir tidligere jaktstart på villrein på Hardangervidda sør for riskveg 7 de to neste årene. Illustrasjonsfoto: Simon Åsheim

Det blir utvidet jakttid for å bekjempe skrantesjuke

Høringsfristen er over og Miljødirektoratet har bestemt seg. Det blir tidligere jaktstart på villrein, elg og hjort for å hindre spredning av skrantesjuke.
 Svein Erik Lund, sekretær i Hardangervidda villreinområde, drømmer om store villreinflokker på Hardangervidda. Foto: Atle Skjelde
Portrettet:

Arealforkjemperen

– Arealforvaltning og menneskelig ferdsel er de største utfordringene for villreinen. Flere av turisthyttene på Hardangervidda bør stenges, sier Svein Erik Lund, sekretær i Hardangervidda villreinutval.

På forsiden nå