Hjortestek i Guinnessaus

Bogstek av hjort som har kost seg timevis i stekeovnen i en kraftig guinnessaus, er et festmåltid verdt en feiring i seg selv.
04. mars 2022

Anine Gutubakken Byles  

Bogstek kan brukes til mye, både som stek, i gryter og supper. Det kan også kvernes og brukes til alt fra karbonader til lasagne. Det er en del bindevev i kjøttet på bogen, derfor egner det seg godt til retter som skal langtidsstekes- og kokes.

Ingredienser

800 g bogstek av hjort
Salt/pepper
1 løk
2 fedd hvitløk
100 g sopp
6 gulrøtter
2 ss smør
2 kvister fersk rosmarin 
4 kvister fersk timian 
2 ss tomatpuré
0,5 l øl (Guinness)
5 dl viltkraft
1 ss brunt sukker

Potetmos
10 poteter
2 dl melk
2 ss smør
1 ts salt
1 ts pepper

Slik gjør du

Bogstek
Varm opp stekeovnen til 160 grader. Del løk og sopp i tynne skiver, og finhakk hvitløken. Skrell gulrøttene og del i middels tykke skiver. Krydre bogsteken godt med salt og pepper.
Varm opp en stekepanne på middels høy varme med smør, og brun bogsteken godt på alle sider. Ha kjøttstykkene over i en jerngryte.
Tilsett litt smør i stekepannen og ha i løk, hvitløk, sopp, rosmarin og timian. La det frese på middels varme til løken og soppen begynner å bli gylne. Tilsett tomatpuré og rør det godt sammen. 
Ha det over i jerngryta og tilsett øl, viltkraft, brunt sukker, salt og pepper. Ha bogsteken over i gryta, og sett på lokk. Sett gryta på midterste rille i ovnen, og la den stå i cirka 3 timer, til kjøttet er mørt. Etter 2 timer has gulrøttene i. Den siste timen kan du skru opp til 200 grader, eller la gryta stå lenger på lav varme. 

Potetmos
Skrell potetene og kok dem møre. Sil av vannet. Mos potetene og rør inn smør. Ha i litt og litt melk av gangen. Rør potetmosen godt sammen Smak til med salt og pepper.

Server hjortestek i Guinnessaus med potetmos og nystekt brød ved siden av. 

Retten er beregnet til 4 personer.

Siste fra Jakt

Den danske forskeren Jesper Madsen og kollegene har merket tusenvis av gjess. Foto: Jo Straube
Forskning:

Gåsbusters

Den danske forskeren Jesper Madsen har merket 5000 gjess. Arbeidet har vist seg matnyttig for både jegere og bønder i Norge og Danmark.
Det blir tidligere jaktstart på villrein på Hardangervidda sør for riskveg 7 de to neste årene. Illustrasjonsfoto: Simon Åsheim

Det blir utvidet jakttid for å bekjempe skrantesjuke

Høringsfristen er over og Miljødirektoratet har bestemt seg. Det blir tidligere jaktstart på villrein, elg og hjort for å hindre spredning av skrantesjuke.
 Svein Erik Lund, sekretær i Hardangervidda villreinområde, drømmer om store villreinflokker på Hardangervidda. Foto: Atle Skjelde
Portrettet:

Arealforkjemperen

– Arealforvaltning og menneskelig ferdsel er de største utfordringene for villreinen. Flere av turisthyttene på Hardangervidda bør stenges, sier Svein Erik Lund, sekretær i Hardangervidda villreinutval.

På forsiden nå