Ulven (Canis lupus) har felles opphav med tamhund (Canis familiaris) og dingo.

En gåtefull suksesshistorie

En gang i vår fjerne fortid dannet ulven og mennesket en allianse. Fortsatt vet vi ikke med sikkerhet hvor, når, hvorfor eller hvordan det skjedde. Men ulven ble til hund, og vår verden ble aldri den samme.
04. desember 2020

Jeg våkner av en våt snute mot kinnet, og myser ut i halvmørket. Øynene fanger en håret skapning, en kjøtteter på fire lange bein. Dyret har en ullsokk i kjeften og logrer med halen. Jeg strekker meg, gjesper og tenker at alt er ved det normale.

Egentlig er det ganske rart.

Ulven og hunden

Gammelt vennskap

To arter blir dus

Mange likheter

Nytteverdi

Godt selskap?

En primitiv hund

Verdt å vite om hundekroppen

Revene i Russland

Survival of the tammest?

Tamhet og atferd

Kontakt og samarbeid

Tette bånd

En del av oss

Et kort liv

Kilder

Kjære leser!

For å lese flere saker må du være innlogget som medlem av Norges Jeger- og Fiskerforbund.

Siste fra Jakt

Den danske forskeren Jesper Madsen og kollegene har merket tusenvis av gjess. Foto: Jo Straube
Forskning:

Gåsbusters

Den danske forskeren Jesper Madsen har merket 5000 gjess. Arbeidet har vist seg matnyttig for både jegere og bønder i Norge og Danmark.
Det blir tidligere jaktstart på villrein på Hardangervidda sør for riskveg 7 de to neste årene. Illustrasjonsfoto: Simon Åsheim

Det blir utvidet jakttid for å bekjempe skrantesjuke

Høringsfristen er over og Miljødirektoratet har bestemt seg. Det blir tidligere jaktstart på villrein, elg og hjort for å hindre spredning av skrantesjuke.
 Svein Erik Lund, sekretær i Hardangervidda villreinområde, drømmer om store villreinflokker på Hardangervidda. Foto: Atle Skjelde
Portrettet:

Arealforkjemperen

– Arealforvaltning og menneskelig ferdsel er de største utfordringene for villreinen. Flere av turisthyttene på Hardangervidda bør stenges, sier Svein Erik Lund, sekretær i Hardangervidda villreinutval.

På forsiden nå