Det kan fort gå på helsa løs når to kamphaner barker sammen i hormonrus.
Det kan fort gå på helsa løs når to kamphaner barker sammen i hormonrus.

Fight og fest på myra

Orreleiken blir av mange kalt vårens vakreste eventyr. Og det er nettopp et lite eventyr å bivåne dette skuespillet, år etter år. Naturfotograf Torbjørn Martinsen fulgte en orreleik gjennom noen uker i Solør i Hedmark.
11. mars 2020

Leiken ligger høyt i terrenget og byr på det spesielle lyset når sola stiger over horisonten. Orrhanene spiller på et lite vann med en øy i midten, som er leikens sentrum. La disse unike bildene inspirerer til en leiktur denne våren!


Det blir en heftig kamp om plassen idet ei paringsvillig røy plutselig byr seg fram på orreleiken. Hanen til høyre tar første stikk, men blir snart vippet av tronen av orrhane nummer to og nummer tre.


En hane spretter i været for å tiltrekke seg oppmerksomhet. Dette er en del av ritualet under orrespillet.

Vil du oppleve orreleik? Sjekk disse tipsene fra NJFF.


Hvem er kjekkest på leiken her? Denne blåsvarte hanen med sin store blodrøde øyekam er en utrolig staselig kar.


Røya sier takk for hyrdestunden og stikker fra leiken etter å ha blitt paret.


Ei orrhøne har nettopp blitt paret og rister seg etter akten.

Les også: Bli en bedre skogsfugljeger

Les også: NJFFs tips til orreleik.

Les også: Tungvekterne på tiurleiken

Siste fra Jakt

Skrantesjuke:

For få hjort og elg skutt i Nordfjellaregionen

Det ble felt flere elg og hjort i Nordfjellaregionen i 2019 enn i 2018, men ikke nok sammenlignet med planen for å nå myndighetenes mål om å halvere bestandene innen utgangen av 2020. Nå er rådet fra forskerne å øke avskytingen under årets jakt.

Flere bjørner, men færre binner i norske skoger

I fjor ble det registrert 148 brunbjørner i Norge, en økning på sju prosent fra året før. Det er det høyeste antall bjørner registrert i landet siden 2013.

Hver sjuende jeger er kvinne

– Dette er gledelig lesing og viser at vår langsiktige satsing på å få flere kvinner ut på jakt virker, sier organisasjonskonsulent i NJFF, Silje Klæbo. Nye tall fra SSB viser nemlig at antallet kvinnelige jegere i Norge øker jevnt og trutt.

På forsiden nå