Ny ulveflokk i Juvberget

En ulvehann og en tispe fra ulike grenserevir har funnet sammen og dannet en ny ulvefamilie på Juvberget, etter at de mistet hver sin make.
04. februar 2019

Det viser en ny rapport fra  Rovdata

Den tidligere lederhannen i Juvberget ble funnet død tidligere i vinter. Skadene påvist ved obduksjon tyder på at han ble sparket i hjel av en elg. I løpet av sommeren eller høsten forsvant også ledertispa i naboreviret Borgangen. Makene som ble igjen, har nå funnet sammen.

– Hannen fra Borgangen flyttet med to valper til tispa i Juvberget, forteller leder Jonas Kindberg i Rovdata.

Ulvefamilien i Juvberget er blant de rundt 80 ulvene som fins i landet, hvorav rundt 50 er helnorske. Det ble påvist et kull med ni valper i reviret i mai. Ingen av disse er funnet igjen i overvåkingsperioden 1. oktober til 30. januar.

I samme periode er det dokumentert totalt ni kull med ulvevalper med tilknytning til norsk ulvesone.

Fem av kullene er dokumentert i helnorske revir, to av dem i familier med tilhold på begge sider av riksgrensen. Det er foreløpig uklart om de to siste revirgrensene strekker seg på tvers av riksgrensen. Det gjelder Sotsjø- og Rømskog-reviret.

– Videre sporinger og DNA-analyser utover vinteren vil gi et enda sikrere bilde av antall ulvekull i grenseområdene og hvor revirgrensene går, sier Kindberg.

Emneord: 

Siste fra Jakt

– Rypas rødlistestatus bør endres

– Lirypas status som «nær truet» må vurderes på ny, ut fra den bestandssituasjonen som nå er avdekket. Det sier NJFFs viltkonsulent Webjørn Svendsen, etter av en fersk NINA-rapport viser klar vekst i bestanden.

Godt rypeår i Sør- og Midt-Norge

Årets rypejakt er over for de fleste. Hva ble status? Og hvordan stemte takseringsestimatene?

Tre ulveflokker sporet i Norge så langt i vinter

Overvåkingssesongen på ulv er i gang. Hittil i vinter er det sporet tre ulveflokker på snø i Norge.

På forsiden nå