Ulve­kommuner lei nye runder i retten

Stadig nye runder om ulv i retten skjerper rovdyrkonflikten, mener Utmarkskommunenes Sammenslutning (USS).
03. januar 2019

– For USS er det viktig at det kommer en tydelig, rettskraftig dom i spørsmål om uttak av ulv som legitimerer politisk styring av rovviltpolitikken. Det er uheldig og konfliktskjerpende med tilbakevendende, årlige runder i rettsapparatet omkring lovligheten av politiske vedtak, sier leder Hanne Alstrup Velure.

Dyrevernsorganisasjonen NOAH har tatt Klima- og miljødepartementet til retten på grunn av vedtaket om å felle ulv innenfor ulvesonen. Organisasjonen mener vedtaket er ugyldig og har også bedt byfogden i Oslo om å sette foten ned for ytterligere jakt i ulvesonen inntil domstolen har vurdert om vedtaket er gyldig.

Mange av kommunene som er med i USS, ligger i ulvesonen og har derfor meldt seg som partshjelper på departementets side i saken. 

To ulv felt
To ulv i Slettås-flokken i Trysil ble felt tirsdag, samme dag som jakta startet. Det er usikkert om det er flere ulver i flokken, men jakta kan bli tatt opp igjen om det blir oppdaget spor. Departementet har gitt tillatelse til å felle opptil tre ulv, alle dyrene man antok befant seg i flokken. NOAH ba departementet vente med jakta, men departementet sa nei.

Det er første gang myndighetene har tillatt jakt innenfor ulvesonen. Begrunnelsen var at Slettås-flokken var belastende å leve med for folk i området, og hensikten med å skyte flokken er å dempe konflikten rundt ulv.

Ulv skutt i Stange
En ulvetispe ble felt i Stange kommune i Hedmark torsdag ettermiddag. Kvoten på tolv ulver utenfor ulvesonen i region 4 og 5 er dermed oppfylt. 

Ulven ble felt på grensen mot Nord-Odal rundt klokken 13.30 torsdag, opplyser seniorrådgiver Thomas Olstad ved Fylkesmannen i Hedmark til  Østlendingen

Til tross for anbefaling fra rovviltnemndene om å ta ut tre ulveflokker innenfor ulvesonen, besluttet regjeringen 17. desember at kun Slettås-flokken skal tas ut. To ulver fra denne flokken ble skutt tirsdag denne uken.

Emneord: 

Siste fra Jakt

Bjørn skutt i Tolga kommune

Natt til fredag rykket et fellingslag ut i Tolga kommune, der et viltkamera ved midnatt hadde filmet en bjørn. Fredag morgen ble bjørnen skutt.

Nå starter bukkejakta

Bukkejakta er nå i gang og er starten på høstens jaktperiode for tusenvis av jegere.

Grensegjerde har redusert bestanden av villsvin i Danmark

Et omstridt gjerde på grensa mot Tyskland, som sto ferdig i desember, har redusert bestanden av villsvin i Danmark.

På forsiden nå