Ulve­kommuner lei nye runder i retten

Stadig nye runder om ulv i retten skjerper rovdyrkonflikten, mener Utmarkskommunenes Sammenslutning (USS).
03. januar 2019

– For USS er det viktig at det kommer en tydelig, rettskraftig dom i spørsmål om uttak av ulv som legitimerer politisk styring av rovviltpolitikken. Det er uheldig og konfliktskjerpende med tilbakevendende, årlige runder i rettsapparatet omkring lovligheten av politiske vedtak, sier leder Hanne Alstrup Velure.

Dyrevernsorganisasjonen NOAH har tatt Klima- og miljødepartementet til retten på grunn av vedtaket om å felle ulv innenfor ulvesonen. Organisasjonen mener vedtaket er ugyldig og har også bedt byfogden i Oslo om å sette foten ned for ytterligere jakt i ulvesonen inntil domstolen har vurdert om vedtaket er gyldig.

Mange av kommunene som er med i USS, ligger i ulvesonen og har derfor meldt seg som partshjelper på departementets side i saken. 

To ulv felt
To ulv i Slettås-flokken i Trysil ble felt tirsdag, samme dag som jakta startet. Det er usikkert om det er flere ulver i flokken, men jakta kan bli tatt opp igjen om det blir oppdaget spor. Departementet har gitt tillatelse til å felle opptil tre ulv, alle dyrene man antok befant seg i flokken. NOAH ba departementet vente med jakta, men departementet sa nei.

Det er første gang myndighetene har tillatt jakt innenfor ulvesonen. Begrunnelsen var at Slettås-flokken var belastende å leve med for folk i området, og hensikten med å skyte flokken er å dempe konflikten rundt ulv.

Ulv skutt i Stange
En ulvetispe ble felt i Stange kommune i Hedmark torsdag ettermiddag. Kvoten på tolv ulver utenfor ulvesonen i region 4 og 5 er dermed oppfylt. 

Ulven ble felt på grensen mot Nord-Odal rundt klokken 13.30 torsdag, opplyser seniorrådgiver Thomas Olstad ved Fylkesmannen i Hedmark til  Østlendingen

Til tross for anbefaling fra rovviltnemndene om å ta ut tre ulveflokker innenfor ulvesonen, besluttet regjeringen 17. desember at kun Slettås-flokken skal tas ut. To ulver fra denne flokken ble skutt tirsdag denne uken.

Emneord: 

Siste fra Jakt

Bukkejakt:

Våryr i Hampshire

Titusener av fotballsupportere tar i et normalår en langweekend i England for å se favorittlaget i Premier League. Andre tar turen over Nordsjøen for å kikke etter råbukk …

Jakt og Fiskesenteret tilbake for fullt

– Regjeringens beslutning om nedstengning av landet 12. mars, var det verst tenkelige tidspunktet på året for oss. Det var bare to dager før den viktigste kurshelga gjennom hele året, sier daglig leder Anders Storm Nilsestuen på Jakt og Fiskesenteret.

Stabilt antall ulv i Norge

I vinter ble det registrert 103–106 ulver i Norge. Antallet er uendret fra i fjor.

På forsiden nå