Få hunden i form til jakta

En aktiv jakthund kan ha godt av en fysisk hvileperiode, men sommerpausen bør ikke bli for lang. Her er tipsene som får hunden i form til årets store høydepunkt.
03. august 2021

Fysisk trening av hunden handler ikke bare om hva den skal orke når jakta starter. Minst like viktig er det at en veltrent hund også er langt mindre utsatt for skader. Og glem ikke at alle aktiviteter du og hunden gjør sammen, bidrar til å styrke og utvikle kontakten og samarbeidet dere imellom.

Med generell båndtvangsperioden fra 1. april til 20. august, krever det litt innsats å holde de firbeinte i form. Vilttomme treningsområder kan være til god hjelp, men om det ikke finnes et slikt tilbud i ditt nærområde, er det ingen grunn til å fortvile. Du kan få til svært mye god trening med enkle midler.


– Med snøresykling gjennom sommeren har hundene et svært godt utgangspunkt når jakta starter, sier Bertil Nyheim ved Nyheim hunde- og fritidssenter. Foto: Privat

En del av jobben

Tidligere jaktkonsulent i NJFF, Bertil Nyheim, sverger til snøresykling. Han driver i dag Nyheim hunde- og fritidssenter, og det å holde både egne og andres hunder i fysisk form gjennom sommeren, prioriteres høyt.

– Vi starter sommertreningen i juni, og snøresykler 5–7 kilometer 4–5 dager i uka, sier Nyheim.

God grunnkondisjon

Han forteller at de trener mange trekkvillige fuglehunder, som gjerne vil galoppere, derfor brukes bremsen svært flittig. Galopp gir høy fart og stor belastning på framparten. Ved hjelp av bremsen tvinges hundene ned i jevnt trav, som er å foretrekke.

– Vi ønsker ikke at det skal gå fortere enn 12–15 km/h. En økt tar da rundt en halv time. Med denne typen intervalltrening får man en hund med god grunnkondisjon, som er vant til å bli brukt. Den får også utrolig sterke poter, sier Nyheim.

Skap gode rutiner

Gode treningsrutiner gjør det lettere å holde dampen oppe gjennom sommeren. Husk at variasjon alltid er bra, og at alle øvelser må tilpasses den enkelte hunds alder og fysiske forutsetninger.

Snøresykling

Dette er blant de mest effektive treningsformene man kan gjøre sommerstid, og er spesielt godt egnet for trekkvillige hunder. Du kan enten bruke en sparkesykkel laget til formålet, eller en vanlig sykkel med gode bremser. Av øvrig utstyr trenger du bare trekksele og kjørestrikk. Mange synes også det kan være kjekt med en antenne som sikrer at man ikke får strikken i hjulet.

Sykkeltips

Snøresykling er fysisk krevende, så far nennsomt med yngre og eldre hunder. Hard og vedvarende trekkbelastning anbefales generelt ikke før skjelett og ledd er ferdig utviklet.

Start sesongen forsiktig med korte økter på 1–3 km, øk så gradvis. 3–5 økter i uka er et godt utgangspunkt, avhengig av hvor mange andre øvelser dere eventuelt legger inn.

I de varmeste periodene på sommeren, bør syklingen foregå enten tidlig morgen eller sein kveld, når det er kjøligere. Sørg uansett for at hunden får i seg nok vann, og ikke blir dehydrert.

Hold deg til grusveier. Asfalt gir langt større påkjenning for både kropp og poter.

Bruk bremsen aktivt. Trav er mer skånsomt enn galopp.

 


Løping med hunden i strikk er ofte litt mindre intensivt enn snøresykling – i hvert fall for hunden. Foto: Solovyova/iStockphoto

Løping med strikk

Løping med strikk, også kalt canicross, gir god trening både for hund og fører.

Sele, strikk, løpebelte og et par joggesko er alt dere trenger for å komme i gang. Løping med hund er blitt en populær konkurranseform i trekkhundmiljøet, men kan i utgangspunktet gjøres med alle raser, bare intensitet og varighet på øktene tilpasses den enkelte hund.

Som ved sykling bør dere styre unna de varmeste tidene på døgnet. Vær også nøye med å få i hunden nok væske.

Dekktrekk

Om du verken føler for å sykle eller løpe med hunden, kan trekking av dekk eller kjetting gi den litt ekstra å jobbe med når dere går tur. Husk at størrelse/vekt på det som skal trekkes må tilpasses den enkelte hund. Bruk sele og kjørestrikk, slik at hunden slipper ubehagelige rykk om dekk eller kjetting hekter seg fast.


Et vann i nærområdet er gull verdt på varme sommerdager. Svømming og apportøvelserGir fin variasjon i treningen. Foto: Leif Ø. Haug

Svømming og apport

Svømming gir svært skånsom og effektiv muskel- og bevegelsestrening for hunden. Er den glad i vann, bør du utnytte mulighetene dette gir. Svømming kan gjerne gjøres i kombinasjon med apporttrening, hvor du også legger inn økter på land. Apporttrening inneholder flere momenter (søke, finne, bringe), som stimulerer og stiller krav til hunden. Samtidig er dette en av de beste øvelsene for å styrke kontakten mellom hund og eier. Om du ikke har en apporterende hund, er trening på blodspor et godt alternativ.


Også jakthundmiljøet har for lengst fått øynene opp for agility. Foto: nemoris/iStockphoto

Agility

Agility er rett og slett en hinderløype for hunder. Har du tilgang på en slik bane, kan dette være en artig utfordring både mentalt og fysisk for hunden. Her kan den trene fart, balanse, sprang og hopp i samspill med deg. Om det ikke finnes en agilitybane der du bor, kan du selvsagt få til mye av det samme ved å lage en hinderløype selv. Vær gjerne kreativ, men ikke gå på akkord med hundens sikkerhet.

Husk oppvarming

For å forebygge skader, er det lurt å varme opp hunden før trening. Ikke minst dersom dere skal i gang med fartsfylte aktiviteter.

10–15 minutter med jogging eller rask gange aktiverer blodgjennomstrømming i muskulaturen, samtidig blir leddene smidigere ved at tilførsel av leddvæske øker.

 

Emneord: 

Siste fra Hund

Ny hundelov:

Regjeringen vil ha kompetansekrav for hundeeiere

Kompetansekrav for hundeeiere og et mer konkret vurderingsgrunnlag for avlivning av hunder er noen av forslagene til en ny hundelov.

Seks av sju norske hunderaser er utrydningstruet

Kun én av Norges sju nasjonale hunderaser er ikke truet av utryddelse. De øvrige seks er i fare for å dø ut, til tross for ti år med forsøk på å redde dem.
Båndtvang ingen hindring:

Lykken er en hundepark

100 mål utmark og 1600 meter viltgjerde har gjort et gammelt militært område i Solør i Hedmark til Østlandets største boltreplass for hunder i båndtvangtiden.

På forsiden nå