Få hunden i form til jakta

En aktiv jakthund kan ha godt av en fysisk hvileperiode, men sommerpausen bør ikke bli for lang. Her er tipsene som får hunden i form til årets store høydepunkt.
03. august 2021

Fysisk trening av hunden handler ikke bare om hva den skal orke når jakta starter. Minst like viktig er det at en veltrent hund også er langt mindre utsatt for skader. Og glem ikke at alle aktiviteter du og hunden gjør sammen, bidrar til å styrke og utvikle kontakten og samarbeidet dere imellom.

Med generell båndtvangsperioden fra 1. april til 20. august, krever det litt innsats å holde de firbeinte i form. Vilttomme treningsområder kan være til god hjelp, men om det ikke finnes et slikt tilbud i ditt nærområde, er det ingen grunn til å fortvile. Du kan få til svært mye god trening med enkle midler.


– Med snøresykling gjennom sommeren har hundene et svært godt utgangspunkt når jakta starter, sier Bertil Nyheim ved Nyheim hunde- og fritidssenter. Foto: Privat

En del av jobben

Tidligere jaktkonsulent i NJFF, Bertil Nyheim, sverger til snøresykling. Han driver i dag Nyheim hunde- og fritidssenter, og det å holde både egne og andres hunder i fysisk form gjennom sommeren, prioriteres høyt.

– Vi starter sommertreningen i juni, og snøresykler 5–7 kilometer 4–5 dager i uka, sier Nyheim.

God grunnkondisjon

Han forteller at de trener mange trekkvillige fuglehunder, som gjerne vil galoppere, derfor brukes bremsen svært flittig. Galopp gir høy fart og stor belastning på framparten. Ved hjelp av bremsen tvinges hundene ned i jevnt trav, som er å foretrekke.

– Vi ønsker ikke at det skal gå fortere enn 12–15 km/h. En økt tar da rundt en halv time. Med denne typen intervalltrening får man en hund med god grunnkondisjon, som er vant til å bli brukt. Den får også utrolig sterke poter, sier Nyheim.

Skap gode rutiner

Gode treningsrutiner gjør det lettere å holde dampen oppe gjennom sommeren. Husk at variasjon alltid er bra, og at alle øvelser må tilpasses den enkelte hunds alder og fysiske forutsetninger.

Snøresykling

Dette er blant de mest effektive treningsformene man kan gjøre sommerstid, og er spesielt godt egnet for trekkvillige hunder. Du kan enten bruke en sparkesykkel laget til formålet, eller en vanlig sykkel med gode bremser. Av øvrig utstyr trenger du bare trekksele og kjørestrikk. Mange synes også det kan være kjekt med en antenne som sikrer at man ikke får strikken i hjulet.

Sykkeltips

Snøresykling er fysisk krevende, så far nennsomt med yngre og eldre hunder. Hard og vedvarende trekkbelastning anbefales generelt ikke før skjelett og ledd er ferdig utviklet.

Start sesongen forsiktig med korte økter på 1–3 km, øk så gradvis. 3–5 økter i uka er et godt utgangspunkt, avhengig av hvor mange andre øvelser dere eventuelt legger inn.

I de varmeste periodene på sommeren, bør syklingen foregå enten tidlig morgen eller sein kveld, når det er kjøligere. Sørg uansett for at hunden får i seg nok vann, og ikke blir dehydrert.

Hold deg til grusveier. Asfalt gir langt større påkjenning for både kropp og poter.

Bruk bremsen aktivt. Trav er mer skånsomt enn galopp.

 


Løping med hunden i strikk er ofte litt mindre intensivt enn snøresykling – i hvert fall for hunden. Foto: Solovyova/iStockphoto

Løping med strikk

Løping med strikk, også kalt canicross, gir god trening både for hund og fører.

Sele, strikk, løpebelte og et par joggesko er alt dere trenger for å komme i gang. Løping med hund er blitt en populær konkurranseform i trekkhundmiljøet, men kan i utgangspunktet gjøres med alle raser, bare intensitet og varighet på øktene tilpasses den enkelte hund.

Som ved sykling bør dere styre unna de varmeste tidene på døgnet. Vær også nøye med å få i hunden nok væske.

Dekktrekk

Om du verken føler for å sykle eller løpe med hunden, kan trekking av dekk eller kjetting gi den litt ekstra å jobbe med når dere går tur. Husk at størrelse/vekt på det som skal trekkes må tilpasses den enkelte hund. Bruk sele og kjørestrikk, slik at hunden slipper ubehagelige rykk om dekk eller kjetting hekter seg fast.


Et vann i nærområdet er gull verdt på varme sommerdager. Svømming og apportøvelserGir fin variasjon i treningen. Foto: Leif Ø. Haug

Svømming og apport

Svømming gir svært skånsom og effektiv muskel- og bevegelsestrening for hunden. Er den glad i vann, bør du utnytte mulighetene dette gir. Svømming kan gjerne gjøres i kombinasjon med apporttrening, hvor du også legger inn økter på land. Apporttrening inneholder flere momenter (søke, finne, bringe), som stimulerer og stiller krav til hunden. Samtidig er dette en av de beste øvelsene for å styrke kontakten mellom hund og eier. Om du ikke har en apporterende hund, er trening på blodspor et godt alternativ.


Også jakthundmiljøet har for lengst fått øynene opp for agility. Foto: nemoris/iStockphoto

Agility

Agility er rett og slett en hinderløype for hunder. Har du tilgang på en slik bane, kan dette være en artig utfordring både mentalt og fysisk for hunden. Her kan den trene fart, balanse, sprang og hopp i samspill med deg. Om det ikke finnes en agilitybane der du bor, kan du selvsagt få til mye av det samme ved å lage en hinderløype selv. Vær gjerne kreativ, men ikke gå på akkord med hundens sikkerhet.

Husk oppvarming

For å forebygge skader, er det lurt å varme opp hunden før trening. Ikke minst dersom dere skal i gang med fartsfylte aktiviteter.

10–15 minutter med jogging eller rask gange aktiverer blodgjennomstrømming i muskulaturen, samtidig blir leddene smidigere ved at tilførsel av leddvæske øker.

 

Emneord: 

Siste fra Hund

NJFF håper den nye hundeloven gir gode rammebetingelser for alle sider av et hundehold. Foto: Jo Straube
Revidert hundelov:

NJFF ønsker å styrke jakthundens rettssikkerhet

– Selv om vi stort sett er fornøyd med utkastet til ny hundelov, håper vi den endelige lovteksten gir gode rammebetingelser for alle deler av et hundehold, sier jakhundkonsulent.
Spordommer Jørn Veidahl ønsker å prioritere ekvipasjer som vil bli gode i ettersøk, til det beste for dyrevelferden. Han er ikke alene i sitt syn. Foto: Alexander Schindler
Viltsporchampionat

NKK innførte championatendringer tross massiv mostand

Norsk Kennel Klub fikk omfattende motbør fra en rekke ettersøksdommere for innføringen av dagens viltsporchampionat. Nå ønsker flere av dem å reservere seg mot å gå fersksporprøver for ekvipasjer som kun jakter titler.
Birdlife Norge mener at man må finne andre måter å trene fuglehunder på enn å sette ut fasan og rapphøns. – Skal man ha en levedyktig bestand av sistnevnte art, er det andre tiltak enn utsetting som må til, sier generalsekretær Kjetil Aadne Solbakken. Fot
Birdlife Norge

– Rapphøna kunne klart seg

Birdlife Norge mener utsetting er feil vei å gå om man ønsker en levedyktig bestand av rapphøns i Norge.

På forsiden nå