Anita Skedsmo med verdens beste Kompis, som 18. august ble kåret til Årets jakthund. Foto: Torgeir W. Skancke

Anitas Kompis ble årets jakthund

– Dette er litt uvirkelig. Helt ærlig trodde jeg dachsen kom til å vinne.
19. august 2020

Det sa en stolt og rørt Anita Skedsmo (35) da hennes norsk elghund grå, Kompis, ble utropt til Årets jakthund på Jakt og Fiskesenteret på Flå 18. august. Den nå to og et halvt år gamle elghunden kunne vise til imponerende fjorårsresultater, med seks førstepremier på åtte starter, og har vist seg som en like god bandhund som løshund.

– I høst vurderer jeg å låne ham bort til noen som ikke har ulv i terreng sitt, sier elgjegeren fra Løken i Aurskog-Høland, som huser Mangen-reviret.

Strålende CV

Noe mindre glad og kry var ikke Marianne Sevaldson Nilsen, selv om strihårsdachsen Musa måtte nøye seg med 2. plassen i årets konkurranse. I likhet med Kompis hadde også Musa med seg en strålende CV til Flå; i løpet av fjoråret hanket hunden inn fem 1. premier og en 2. premie på seks drevprøver her hjemme, samt 1. premie både i Sverige, Danmark, Finland og Tyskland. Dachsen Musa har 9 ganger 1. premie på drevprøver totalt.

Viktig i avlsarbeidet

– NJFF og Jakt & Fiske skal ha stor takk for at de arrangerer Årets jakthund. Det understreker hvor viktig det er å stille hunden på jaktprøver. For oss oppdrettere er dette det eneste verktøyet vi har i avlsarbeidet for å måle hundens jaktdugelighet, sa Nilsen. Hun og mannen Rolf Erik har vært i gamet i 30 år og driver kennel Prestbråtan på Jevnaker.

Basset Zorba til Tarjei Bråtveit ble tredje beste hund i årets konkurranse, som sponses av Garmin. 

­

Kåring av Årets jakthund var den 22. i rekken. Oversikten over årets kandidater finner du her.

Sjekk også fjorårets vinner: ON Kvikk ble Årets jakthund 2019

Hvis du lurer på tidligere års kåringer av årets jakthund, finner du oversikten her: Her er Norges beste jakthunder 1998–2018

Emneord: 

Siste fra Hund

Fuglehundklubbens forbund fikk avslag på søknad om utsetting av fasan og rapphøns over fem år. Nå ligger klagesaken hos klima- og miljødepartementet. Foto: Andyworks / iStockphoto
Utsetting av fasan og rapphøns:

Nå må klima- og miljødepartementet avgjøre om det blir utsetting

Miljødirektoratet avslo FKFs søknad om å sette ut fasan og rapphøns over fem år. Nå ligger klagesaken hos departementet. – Blir helt feil å bruke naturmangfoldloven mot oss når vi prøver å skaffe mer kunnskap, sier leder.
Arbeiderpartiets Sverre Myrli mener hundens rettssikkerhet er styrket i den nye hundeloven. Foto venstre: Stortinget / Foto høyre: Jo Straube
Hundeloven:

Mener NJFF kom med gode innspill til ny hundelov

Sverre Myrli (Ap) mener jakthundens rettssikkerhet er styrket i den nye hundeloven.
Rasmus Hansson (MDG), fremmet forslag om å presisere at kommunene må holde seg innenfor lovverket når det skal lages en veileder til den nye hundeloven. Forslaget, som ble fremmet etter innspill fra NJFF, ble sablet ned i Stortinget. Foto venstre: Jo Stra

Fremmet NJFF-forslag – ble sablet ned i Stortinget

Etter innspill fra NJFF, fremmet Miljøpartiet De Grønne (MDG) og Venstre (V) forslag som skulle få kommunene som hyppigst bruker utvidet båndtvang til å skjerpe seg.

På forsiden nå