Anita Skedsmo med verdens beste Kompis, som 18. august ble kåret til Årets jakthund. Foto: Torgeir W. Skancke

Anitas Kompis ble årets jakthund

– Dette er litt uvirkelig. Helt ærlig trodde jeg dachsen kom til å vinne.
19. august 2020

Det sa en stolt og rørt Anita Skedsmo (35) da hennes norsk elghund grå, Kompis, ble utropt til Årets jakthund på Jakt og Fiskesenteret på Flå 18. august. Den nå to og et halvt år gamle elghunden kunne vise til imponerende fjorårsresultater, med seks førstepremier på åtte starter, og har vist seg som en like god bandhund som løshund.

– I høst vurderer jeg å låne ham bort til noen som ikke har ulv i terreng sitt, sier elgjegeren fra Løken i Aurskog-Høland, som huser Mangen-reviret.

Strålende CV

Noe mindre glad og kry var ikke Marianne Sevaldson Nilsen, selv om strihårsdachsen Musa måtte nøye seg med 2. plassen i årets konkurranse. I likhet med Kompis hadde også Musa med seg en strålende CV til Flå; i løpet av fjoråret hanket hunden inn fem 1. premier og en 2. premie på seks drevprøver her hjemme, samt 1. premie både i Sverige, Danmark, Finland og Tyskland. Dachsen Musa har 9 ganger 1. premie på drevprøver totalt.

Viktig i avlsarbeidet

– NJFF og Jakt & Fiske skal ha stor takk for at de arrangerer Årets jakthund. Det understreker hvor viktig det er å stille hunden på jaktprøver. For oss oppdrettere er dette det eneste verktøyet vi har i avlsarbeidet for å måle hundens jaktdugelighet, sa Nilsen. Hun og mannen Rolf Erik har vært i gamet i 30 år og driver kennel Prestbråtan på Jevnaker.

Basset Zorba til Tarjei Bråtveit ble tredje beste hund i årets konkurranse, som sponses av Garmin. 

­

Kåring av Årets jakthund var den 22. i rekken. Oversikten over årets kandidater finner du her.

Sjekk også fjorårets vinner: ON Kvikk ble Årets jakthund 2019

Hvis du lurer på tidligere års kåringer av årets jakthund, finner du oversikten her: Her er Norges beste jakthunder 1998–2018

Emneord: 

Siste fra Hund

Lær elghund av en mester

Anita Skedsmo er et stjerneskudd i jakthund-Norge. Hvordan lykkes med en god elghund? Vi hang med Anita et par døgn i elgskogen for å høre hennes beste tips. Les og lær.

Nye tilfeller av blodig hundediaré

Det er registrert flere nye tilfeller av blodig diaré blant hunder i Norge, som minner om det omfattende og uavklarte sykdomsutbruddet i fjor høst.
NM i blodspor:

Kongepokalen til dvergdachs

Strihåret dvergdachshund Wervest`s Olga, med fører Øydis Kveta, kapret kongepokalen under helgens norgesmesterskap i blodspor på Kongsberg.

På forsiden nå