Lek

NJFF har nettopp lansert boka "Dressur av jakthunder". Her kan du lese et utdrag fra Kapittel 6 - Hunden din og deg.
02. april 2019
Lek skaper kontakt. Kontakt med hunden er helt nødvendig i all innlæring og dressur.

Kontakt og tillit er grunnleggende i all opplæring, både for å få en funksjonell og effektiv jakthund, og en trivelig, lydig og rolig familiehund. Ved å bruke tid på å skape kontakt med valpen, legges grunnlaget for dressur og kontroll. Å gjøre eier til lags, blir da naturlig for hunden fordi den aldri har opplevd noe annet. Uten kontakt, ingen læring.

Lek hjelper også hunden til å «koble av» innimellom øvelsene og i treningsarbeidet. Før vi går løs på innlæringsstegene, vil vi derfor presentere våre tanker om lek og kontakt.

Legg merke til leken i valpekassa når du besøker oppdretter. Tispa deltar bevisst i leken med valpene. Hun byr på seg selv og lar valpene herje med seg, men vet godt å sette sine grenser. Hun kan dra i gang lek med en pinne eller ei leke som hun vet valpene liker å leke med, slåss om, og ha «dragkamper» om.

Plutselig, midt i vilter lek, kan hun stivne til, legge seg bedagelig ned og tygge på pinnen. Nærmer en valp seg, knurrer hun dypt og gir den et skarpt blikk. Ingen valp vil gjøre forsøk på å ta pinnen fra henne. Og hvis noen ikke forstår «språket» tar hun et raskt og bestemt tak i valpen, og sier ifra at dette ikke er tillatt.

Tispa har lært valpen hva hennes «NEI» betyr, hun har satt grense for leken.

Tispa startet leken, holdt den i gang, og avsluttet den når det passet henne. Valpene lærer at de kan ha full tillit til tispa i leken, samtidig som de skal vise respekt for den som bestemmer. Dette skaper trygghet!

Ved å leke får valpen brukt energi. Samtidig stimulerer leken valpens følelsesmessige utvikling, den gir mosjon, utvikling av muskulatur, balanse og motorikk. Gjennom leken legges grunnlaget for jakttrening, forsvarstrening og mye annet valpen trenger å lære. Treningen utvikler egenskaper hos valpen og unghunden som den vil ha nytte av som voksen.


Du skal invitere hunden til lek.

Din plass i leken

Du skal overta tispas rolle. Gjennom leken har du muligheten til å skape og utvikle kontakt med valpen. Samtidig er leken også et middel du kan bruke, om valpen skulle være engstelig eller bli skremt. Gjennom leken vil den «tø opp» og bli glad og trygg igjen.

Leken løser opp, skaper ny trygghet og motivasjon, og gjør hunden klar til nye oppgaver.

Er det manglende kontakt mellom hund og fører, vil ofte årsaken ligge i manglende samspill i lek, eller helt fravær av lek.


Avslutt når leken er på sitt morsomste.

God lek skaper kontakt

Finn fram til ei favorittleke som hunden «elsker» å leke med. Sørg for at det er ei leke som kan brukes til dragkamp, eksempelvis ei tøyfille eller en kong med snor på.

I leken skal du utnytte dragkampen til å få fram det samme budskapet som tispa bruker overfor valpene: Det er du som styrer og setter grenser. Gjennom leken viderefører du det som valpen er vant med gjennom lek mellom søsknene og mora.


… da sikrer du størst motivasjon hos valpen for å leke med deg neste gang du inviterer.

Gi av deg selv! Inviter valpen til lek!
Sett i gang å «lekeslåss» med valpen. Gå ned på hender og knær så nær valpen som mulig. Bøy albuene, legg underarmen i gulvet, senk hodet litt og kast et blikk eller to på valpen. Beveg tøyfilla med små bevegelser for å fange valpens oppmerksomhet.

Valpen vil legge hodet på skakke og se rart på deg. Kanskje du må komme med lyder for å få leken i gang? Gjør som tispa og lag knurrende lyder både for å oppildne og for bevisst å dempe intensitet hos valpen.

Valpen vil snart følge opp. Bruk bevegelse og «lyd» for å stimulere valpen i leken. Sørg for at valpen vinner «drag- kampen» innimellom. Bryt av leken, ro ned og start på nytt. Husk at det er du som skal avslutte.

Bevegelsene dine er viktige. Tenk over hva du gjør. Ikke overdriv bevegelsene. Det skal være akkurat nok intensitet til å fange hundens interesse.

Du finner den nye jakthundboka i NJFF-butikken.


Les også: NJFF lanserer bok om jakthundressur.


 

Siste fra Hund

Fuglehundklubbens forbund fikk avslag på søknad om utsetting av fasan og rapphøns over fem år. Nå ligger klagesaken hos klima- og miljødepartementet. Foto: Andyworks / iStockphoto
Utsetting av fasan og rapphøns:

Nå må klima- og miljødepartementet avgjøre om det blir utsetting

Miljødirektoratet avslo FKFs søknad om å sette ut fasan og rapphøns over fem år. Nå ligger klagesaken hos departementet. – Blir helt feil å bruke naturmangfoldloven mot oss når vi prøver å skaffe mer kunnskap, sier leder.
Arbeiderpartiets Sverre Myrli mener hundens rettssikkerhet er styrket i den nye hundeloven. Foto venstre: Stortinget / Foto høyre: Jo Straube
Hundeloven:

Mener NJFF kom med gode innspill til ny hundelov

Sverre Myrli (Ap) mener jakthundens rettssikkerhet er styrket i den nye hundeloven.
Rasmus Hansson (MDG), fremmet forslag om å presisere at kommunene må holde seg innenfor lovverket når det skal lages en veileder til den nye hundeloven. Forslaget, som ble fremmet etter innspill fra NJFF, ble sablet ned i Stortinget. Foto venstre: Jo Stra

Fremmet NJFF-forslag – ble sablet ned i Stortinget

Etter innspill fra NJFF, fremmet Miljøpartiet De Grønne (MDG) og Venstre (V) forslag som skulle få kommunene som hyppigst bruker utvidet båndtvang til å skjerpe seg.

På forsiden nå