Slik binder du Sol Duc Spey

Fluer for det amerikanske steelheadfisket har hentet mye inspirasjon fra de gamle klassiske speyfluene. Syd Glasso, mannen bak Sol Duc Spey, var en av dem som påvirket de amerikanske tolkningene av klassikerne mest.
15. desember 2018

1. Start med å surre bindetråden i jevne tørn over kroppen. Bind inn en tag av tynn sølvtinsel. Fest inn flat og oval sølvtinsel under kroppen som seinere skal brukes til ribbing. Surr tilbake til 2/5 på krokleggen og taper bakkroppen ved å gå noen ganger fram og tilbake med bindetråden slik at bakkroppen får en sigarform.

2. Surr oransje silke som bakkropp, bak til tagen og fram igjen, slik at den dekker 2/5 av kroppen.

3. Fest inn den gule hacklefjæra på undersiden av kroken med den blanke siden mot kroken. Bind ned alle restmaterialene framover og kutt av. Bind tilbake til starten av framkroppen.

4. Dubb resten av kroppen med oransje selull.

5. Surr først det ovale tinselet fem tørn. Det tredje tørnet skal treffe rett foran innbindingen av hacklefjæra. Følg etter med det flate tinselet, som skal ligge foran det ovale.

6. Følg etter med hacklet. Det er viktig at hacklet legges helt inntil ribben og dras litt ned i dubbingen.

7. Bind inn et sort hønehackle til fronthackle. Stryk fibrene bakover for hvert tørn.

8. Press hacklet bak og ned ved å presse tommelen over hacklet og stryke fibrene bakover. Bytt nå til rød bindetråd.

9. Tilpass fire hacklefjær til vingen. Det kan være lurt å ta to stykker fra hver sin side av hacklenakken, og gjerne litt lengre enn de skal være. Riv av de fibrene som ikke skal brukes, slik at lengden blir omtrent som kroken eller litt kortere. Bind inn alle fire fjærene samtidig.

10. Form vingen ved å stryke en nål på undersiden av vingen. Kutt bort resterende materialer og avslutt med å forme hodet. Ett til to strøk lakk og flua er ferdig.


 

Emneord: 

Siste fra Fiske

Portrettet:

Urokroghen

Det volder litt rabalder, dog fred er ei det beste, men at man noe vil.
Tweed:

Laksefluas vugge

Langs Tweed finner du mange av de største navnene innen fluebinderkunsten. Her ble det på 1800-tallet komponerte laksefluer som skulle bli verdensberømte.

Høstlaks i Tweed

Når høsten for alvor melder sin ankomst her hjemme, er laksefisket over. I legendariske River Tweed, grenseelva mellom Skottland og England, er sesongen derimot på sitt mest eventyrlige.

På forsiden nå