Annonse
Skodda ligger som et slør over dalen idet morgenlyset så smått farger himmelen blå. Måren er innom for å se hva som er til frokost. Her har fotografen brukt to blitser for å lyse opp hovedmotivet, og lang lukkertid for å fange det eksisterende lyset i bakgrunnen.

Fotostory

Høstskogens skygge

Oktobermørket har lagt seg, men inne i skogen lyser det plutselig opp. Det er måren som har gått i fotofella.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel.

Måren er farende fant du bare sjelden får på nett- hinna. Nattaktiv, årvåken og sky. Men er du dyktig, kan du lure den i fella.

Ikke ulikt teknikkene med slagfelle, er det også mulig å la måren «gå til filmen». Fotografen forteller:

– Prosjektet startet våren 2019, da jeg kom over ekskrementer fra mår nær en fôringsplass i et skogholt. Jeg plasserte ut en infrarød sensor koblet til et kamera, og et par blitser. Honning, rosiner og fiken i kombinasjon med litt luktestoff på flaske, var det som skulle til for å lokke inn måren, forteller Filip Blaauw.

Det tok noe tid før alt klaffet for den dyktige fotografen.

– Spenningen for å sjekke minnebrikka var alltid stor. Sitter fokuset? Ble det dugg på linsa? Gikk batteriet tomt? Belønningen etter mange og varierte forsøk er et knippe bilder av måren jeg garantert ikke hadde fått ved å rusle rundt i skogen eller å sitte i fotoskjul, sier han.

Måren er med sine skarpe klør og smidige kropp perfekt formet for å klatre på stammer.
Som en røver med mørk maske står måren på to bein på myra inne i skogen.
Sommerstid er det mulig å fotografere mår i naturlig lys uten blits. Arten trenger tid for å venne seg til lukten av tobeinte, men med jevn innsats og stor tålmodighet er det mulig å lykkes. Ha øyne og ører med deg, fordi småfuglene ofte varsler når måren er i anmarsj.
I løpet av sommeren var to individer innom fôringsplassen nesten daglig, men kun få minutter av gangen.
Powered by Labrador CMS