14.000 elvemuslinger satt ut i Årvikelva i Rogaland

14.000 elvemuslinger satt ut i Årvikelva nord i Rogaland. Målet er å øke bestanden av den viktige, utrydningstruede arten.
06. mai 2021

Hver elvemusling kan filtrere opptil 50 liter vann i døgnet. Utsettingen av elvemusling i Årvikelva i Tysvær i Rogaland er del av Miljødirektoratets handlingsplan for elvemusling, som gjelder fram til 2028, opplyser Miljødirektoratet i en pressemelding.

– Årvikelva er det første av flere vassdrag i Norge hvor det skal settes ut store mengder små elvemuslinger fra elvas egen bestand. Elva hadde bare 200–300 gamle muslinger igjen, og bestanden var derfor truet, sier Ellen Hambro, direktør for Miljødirektoratet.

De håper at elvemuslingene som nå er satt ut i elva, vil klare seg og produsere avkom de neste 100–150 årene.

– Elvemuslingen er en truet art. Norge har et spesielt ansvar for den, fordi over halvparten av alle gjenværende elvemuslinger i Europa lever i Norge, fortsetter Hambro.

På forsiden nå