Jylland har mye å by fiskesugne sjøørretentusiaster. Her er en av Mariager Fjords mange bukter.

Limfjordens dejlige sjøørretfiske

Mange nordmenn drømmer om Danmarks sagnomsuste «havørredfiske». Veien til lykkeland er kortere enn du tror ...
Torsdag, 16. mai 2019 - 11:32

Visst har Norge mye fint å by fiskejunkier med sjøørretabstinenser. Men også våre danske naboer har en kur verdt et forsøk. Og den er kun få timer unna. Jeg snakker altså ikke om Fyn og Bornholm, men om Limfjorden på Jylland, hvilket nesten er å betrakte som nabolaget for norske «søringer».

Etter et par gode innsidetips fra danske fiskebrødre, tok undertegnede og fiske­kompis Martin Ellingsen en rask avgjørelse om danmarkstur. To mann klemt inn i en altfor liten Audi fullstappet med fifiskeutstyr. Inn på danskebåten i Kristiansand – ut i Hirtshals fem og en halv time seinere.

Fiskeplasser på rekke og rad
Det er ikke så mange som legger merke til det, men Lim­fjorden splitter Jylland fra Hals i øst til Thyborøn i vest. Dette gjør Nørrejyske Ø, hvor Hirtshals og Skagen er velkjente stedsnavn, til Danmarks nest største og trolig minst kjente store øy.


Martin skrider alltid til verket med ukuelig optimisme. Det gir gevinst i det lange løp.

Vi hadde fått tips om den danske fiske­siden www.justonemorecast.dk hvor det er plottet en drøss av fiskeplasser med bilder og beskrivelse av områdene, direkte inn på Google Earth. Jeg hadde brukt natta til å laste inn og systematisere skjermbilder av alle plassene.

Dette hjelpe­verktøyet var så effektivt, at det føltes som å ha med seg en usynlig guide. Den første avmerkede fiskeplassen lå rett vest for Aalborg, og Martins GPS ledet oss raskt til vårt første mål: Sebber Sund.

Oransje imitator
Vinden blåser friskt over det maleriske landskapet. Vi oppdager snart at man kan vade så langt ut mot marbakken, at det er mulig å fiske 360 grader.

Det tar ikke lang tid før den første fiskekontakten er et faktum, men vi begynner straks å frykte horngjelinva­sjon, da resultatløse napp kommer på løpende bånd.

Jeg bestemmer meg for å prøve en av mine danske favorittsluker, en 16 grams Imitator i oransje og gull ut­førelse. Det viser seg å være et klokt valg; etter to kast følger det en sjøørret etter, og den er stor!

Jeg begynner å puste tungt. Nytt kast. Ingenting skal gå galt nå. Idet hogget kommer, settes krokingen direkte, og den stakkars snella får kjørt seg.

Også Martin har kontakt med stor­ fisk, så jeg kan ikke vente hjelp fra den kanten. Heldigvis ligger det en fiskekasse ved land. Jeg fyller den med vann og lar fisken være i fangenskap for en stakket stund. For et skue!


Rundt regnet 3 kilo rå kraft. Bedre start på fisket er det vanskelig å få.

Vekt har vi ikke, men etter måling og konvertering av fangsten til piksler, anslår vi vekta til rundt 3,3 kilo. Gliset mitt står i grell kontrast til Martins mo­lefonkne mine; han har mistet flere fis­ker mens jeg har landet min, og nå fossvader han ut mot marbakken igjen.


Det var bare så vidt fiskekassa var stor nok.

Bare minutter seinere står stanga hans i bue under vekten av to kilo kampvillig sjøørret, og gliset under capsen er igjen på plass. Et par kjappe bilder tas før fisken får friheten tilbake. Dette er en start som overgår alle forventninger. Hvor skal det ende?


Det tok ikke lang tid før også Martin hadde god grunn til å glise. Vi anslo vekta til ca. 2 kilo.

Tatt av vinden
Det går som det ofte gjør etter en knall­start hvor man begynner å fable om nye rekorder. For etter pangåpningen i Seb­ber Sund, blir det bom stopp. Vinden og mengder av flytende ålegress gjør sitt beste for å holde oss borte fra de plot­tede fiskeplassene.

Vi stamper oss gjen­nom gjørme og tykke lag med illeluk­tende tang som to sta fjellbukker. Til ingen nytte. Det er ikke mer å hente, tenker jeg og blir stående og betrakte omgivelsene. Skyene som løper lavt over himmelen, mens havet piskes opp og lager smale, hvite streker over fjorden.

Etter noen desperate forsøk i bøl­gene nær Rønbjerg, får vi nok. Mørket begynner å sige på, og vi har ingen anelse om hvor vi skal sove. Martins sære hengekøye­fetisj har gitt ham en illusjon om at to Hennessy Hammocks gir like god søvn som i sengene på et femstjerners hotell. I rein fascinasjon lar jeg meg lure inn i en slags skog – på jakt etter trær.

Det skal vise seg å bli en vrien af­fære. Danmark er ikke som Norge når det kommer til naturlig hengekøyestativ. Normale folk hadde gitt opp, slått opp teltet og lagt seg til å sove. Ikke Martin. Han bare smiler og kjører sitt løp.

Omsider, i en liten skogtapp i nær­heten av et tomt feriehus, finner vi noen brukbare trær. Om det er sjølufta eller den (overraskende) gode komforten som gjør det, vites ei, men vi våkner ikke før lunsjtid neste dag.


Kjenner man ikke begrensningens edle kunst når bilen skal pakkes, kan det gå riktig galt. Halkær Bredning i bakgrunnen.

Mariager Fjord
Etter å ha stappet i oss en ekte fish and chips-­lunsj i Rønbjerg havn, setter vi kursen mot vårt andre mål for turen – Mariager Fjord; litt mindre enn Lim­fjorden, men likevel stor nok til å rote seg fullstendig bort i.

Googlekartene i kombinasjon med GPS­en i bilen, gir oss stålkontroll selv i de mest kron­glete løvskogene. Det føles som å være på en godt planlagt ekspedisjon.

Det blir noen få napp, men ingen gjentakelse av gårsdagens double. Tett opp til koselige turområder og småbåt­ havner finner vi den ene perlen etter den andre. Men det er noe som ikke stemmer denne helgen.

Selv lokale sportsfiskere vi treffer på rister oppgitt på hodet, uten at de kan forklare hvorfor sjøørreten glimrer med sitt fravær. Det er høyst uvanlig på en vårdag som dette.


Rekeimitasjoner er et must i Danmark.

Kilosfisk på tampen
På vei mot Hirtshals og hjemturen, har vi planlagt å ta noen siste kast i Sebber Sund. Men etter tips fra en lokal helt, drar vi heller inn i brakkvannsbukta på innsiden av brua, til et område kalt Halkær Bredning.

Her har vannet blitt kakaofarget etter vindværet, og jeg har null tro på fangst. Mens jeg stamper rundt og vil avslutte turen, er Martin positiv som alltid og gjør et helhjertet forsøk. Han belønnes med en trill rund og sølvblank kilosfisk.Det er dejlig å være sjøørretfisker i Danmark.

Reisen til Jylland

Den raskeste og rimeligste veien til Limfjorden og Mariager Fjord på Jylland, er å ta en av fergene som går fra Sør­ og Østlandet til Hirtshals. Herfra tar det om lag halvannen time til Limfjorden. Alternativet er fly og leiebil, med Aarhus som nærmeste flyplass.


Reisen til Sjælland

Skal du komme deg til Sjælland uten å bruke rundt ti timer i bil (via Malmö), kan du ta nattfergen til København og sove på veien. Alternativt kan du ta fly til Kastrup. Leiebil og et koselig feriehus er ikke en dyr affære utenom sommerferien, og det gir deg nesten et døgn mer fisking enn om du kjører hele veien.Danmark har få trær å by på, det kan skape noen utfordringer om man skal sove i hengekøye.

Overnatting for sjøørretfiskere

Vinter og vår er det utallige hytter, ferie­ hus og campingplasser som tilbyr svært rimelig overnatting. Telt er også en god løsning, eventuelt hengekøye for spesi­elt interesserte. Standard pris på et flott feriehus til fire personer ligger på rundt 1500–3000 kroner per uke.


Når?

Fisket i fjordsystemene er forbausende likt fisket i Norge. Til forskjell fra den åpne kysten, beveger ikke sjøørreten seg like mye her, hvilket gjør det lettere å få fisk. Forholdene skiller seg dermed ikke nevneverdig fra Norge, og da er det som kjent våren som er mest populær.

Sommeren er best kveld og natt. Sein­høsten kan i Danmark gi ordentlig stor fisk. Hvorfor ikke ta et fiskeavbrekk i Danmark på tampen av jaktsesongen?Lyset ved de danske kyster er spektakulært.

Sjællands glemte paradis

Danmarks godt utbygde infrastruktur, gjør at du forflytter deg relativt raskt på kort tid med bil. Reiser du videre fra Jylland til Sjælland, kan det dog være greit å ha en oval weekend til rådighet. Går du for fly og leiebil, kan du legge ut ditt første kast få timer etter avreise.

Møns, Stevns, Røsnes og hundrevis av andre klipper, bukter og strender utgjør et glemt paradis for nordmenn flest. Det er vakkert, rått og lett tilgjengelig.

Hemmeligheten bak storfiskene på Sjælland, og da helst på sør og østsiden, er at stor pelagisk sjøørret presser inn enorme stimer med tobis mot land. Når det ikke er mer vann å svømme i, blir bytte­ fiskene hardt jaktet langs klippekysten. Det er få plasser i verden du kan oppleve et liknende fiske.


Avlange imitasjoner av tobis fungerer godt.


 

På forsiden nå