Annonse

Dette betyr statsbudsjettet for jegere og fiskere

Siv Jensen la nylig fram det som kan være hennes siste statsbudsjett som finansminister i Erna Solbergs regjering. Jakt & Fiske ser på hvilke budsjettposter som kan få betydning for deg.

Publisert

Denne artikkelen er over fem år gammel.

Tiltak for villaksen blir tilgodesett med rundt 33 millioner i statsbudsjettet for 2019, som er det internasjonale villaksåret.

Brorparten av pengene går til en genbank for laksefisk fra Hardanger. Arbeidet med genbanken er i gang, og oppbyggingen av den vil koste rundt 70 millioner kroner fordelt over tre år. Rundt 20 millioner skal etter planen brukes neste år.

I tillegg settes det av rundt 7,4 millioner kroner til drift av et nytt, nasjonalt villakssenter, som skal ha enheter i fire ulike kommuner.

Det skal også brukes 5,6 millioner kroner på spesielle tiltak i forbindelse med villaksåret samt nye metoder for å overvåke laksen i Tanavassdraget. Kalkingstilskuddet reduseres med 4 millioner.

Det framgår også av statsbudsjettet at det vil bli utarbeidet en strategi for bevaring og utvikling av storørretbestandene i Norge.

– NJFF frykter at enkelte uttalelser i budsjettet kan benyttes til å tone ned arbeidet med vilkårsrevisjonene i vassdragene, og bare nøye seg med standard naturforvaltningsvilkår (en minimumsløsning). Opprinnelig lå det betraktelig mer ambisiøse mål knyttet til miljøforbedringer rundt vilkårsrevisjonene, sier Siri Parmann, fagleder i NJFF.

Fremmede arter
Regjeringen gir 10 millioner ekstra til bekjempelse av fremmede arter. Pukkellaksen som invaderte norske elver i 2017 er vurdert som en alvorlig trussel.

Regjeringen vil også øke bevilgningene til forvaltingen av verneområder i Norge med 16 millioner kroner, dels til å bekjempe fremmede arter og dels til fjerning av søppel.

Det settes av seks millioner kroner til å ansette seks nye nasjonalpark- og verneområdeforvaltere.

Rovvilt
Regjeringen gir 15 millioner kroner ekstra til rovviltforvaltning i 2019. Pengene skal brukes på styrking av feltvirksomheten til Statens naturoppsyn (SNO) og til forebyggende og konfliktdempende tiltak. Områder med vedvarende store tap av beitedyr til rovvilt skal prioriteres.

̶ Vi skal bruke 15 millioner kroner ekstra for å gi flere beitebrukere og kommuner en enda tettere oppfølging i situasjoner der rovvilt gjør skade utenfor rovviltsonene, sier klima- og miljøminister Ola Elvestuen.

Jeger- og fellingsavgiften økes
Grunnet et etterslep heves disse avgiftene noe for jaktåret 2019/2020. Småviltjegerne må punge ut med 349,-, en økning på 16 kroner. Storviltjegere må ut med 20 kroner mer enn dagens avgift.

Regjeringen opprettholder satsningen på bekjempelse og overvåking av skrantesjuke. De reduserer derimot satsningen på friluftslivet, på tross av at de i sommer lanserte ambisiøse planer for å satse på nettopp dette.

Det er allerede kjent at Regjeringen øker innsatsen mot marin plastforurensing:

– Vi har lagt inn 400 millioner ekstra kroner i neste års budsjett, som først og fremst skal gå til rensing og forhindre at plast kommer ut i havet, sa statsminister Erna Solberg (H) under FNs hovedforsamling 25. september.

Ekstramidlene skal gå til spesifikke tiltak, blant annet å bedre søppelsystemene i utviklingsland.

Powered by Labrador CMS